Πυρηνική μπαταρία παρέχει ενέργεια για 50 χρόνια, χωρίς φόρτιση.

Η νέα πυρηνική μπαταρία
(photo: betavolt.tech)

Μια κινεζική εταιρεία startup παρουσίασε μια νέα μπαταρία, που ισχυρίζεται ότι μπορεί να παράγει ηλεκτρική ενέργεια για 50 χρόνια, χωρίς την ανάγκη φόρτισης ή συντήρησης.

Η Betavolt, με έδρα το Πεκίνο, ανακοίνωσε ότι η πυρηνική μπαταρία της είναι η πρώτη στον κόσμο που επιτυγχάνει την σμίκρυνση διατάξεως παραγωγής ατομικής ενέργειας, τοποθετώντας ισότοπα νικελίου-63 σε μια μονάδα μικρότερη από ένα νόμισμα.

Η εταιρεία είπε ότι η μπαταρία επόμενης γενιάς είχε ήδη εισέλθει στο στάδιο των πιλοτικών δοκιμών και τελικά θα παραχθεί μαζικά για εμπορικές εφαρμογές, όπως τηλέφωνα και drones.

«Οι μπαταρίες ατομικής ενέργειας Betavolt μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες μακροχρόνιας παροχής ρεύματος σε πολλαπλά σενάρια, όπως αεροδιαστημική, εξοπλισμός τεχνητής νοημοσύνης, ιατρικός εξοπλισμός, μικροεπεξεργαστές, προηγμένοι αισθητήρες, μικρά drones και μικρορομπότ», ανέφερε η εταιρεία σε δελτίο τύπου.

«Αυτή η νέα ενεργειακή καινοτομία θα βοηθήσει την Κίνα να αποκτήσει ηγετικό πλεονέκτημα στον νέο γύρο της τεχνολογικής επανάστασης της τεχνητής νοημοσύνης».

Η μπαταρία λειτουργεί μετατρέποντας την ενέργεια που απελευθερώνεται από τα αποσυντιθέμενα ισότοπα σε ηλεκτρική ενέργεια, μέσω μιας διαδικασίας που διερευνήθηκε για πρώτη φορά τον 20ο αιώνα.

Οι επιστήμονες στη Σοβιετική Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες κατάφεραν να αναπτύξουν την τεχνολογία για χρήση σε διαστημόπλοια, υποβρύχια συστήματα και απομακρυσμένους επιστημονικούς σταθμούς, ωστόσο οι θερμοπυρηνικές μπαταρίες ήταν και δαπανηρές και ογκώδεις.

Η προσπάθεια για την σμίκρυνση και την εμπορευματοποίηση των πυρηνικών μπαταριών ξεκίνησε στο πλαίσιο του 14ου Πενταετούς Σχεδίου της Κίνας, που σχεδιάστηκε για την ενίσχυση της οικονομίας της χώρας μεταξύ 2021 και 2025, ενώ ερευνητικά ιδρύματα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη εργάζονται επίσης για την ανάπτυξή τους.

Η Betavolt είπε ότι η πρώτη της πυρηνική μπαταρία μπορεί να αποδώσει ισχύ 100 μικροβάτ και τάση 3 V, ενώ έχει διαστάσεις περίπου ένα κυβικό εκατοστό, ωστόσο σχεδιάζει να παράγει μια μπαταρία με ισχύ 1 watt μέχρι το 2025.

Το μικρό τους μέγεθος σημαίνει ότι θα μπορούσαν να συνδεθούν σε σειρά για να παράγουν περισσότερη ενέργεια, με την εταιρεία να φαντάζεται κινητά τηλέφωνα που δεν χρειάζονται ποτέ φόρτιση και drones που μπορούν να πετούν για πάντα. Η πολυεπίπεδη σχεδίασή τους σημαίνει επίσης ότι δεν αναφλέγονται και δεν εκρήγνυνται λόγω κρούσης, ισχυρίζεται η Betavolt, ενώ μπορούν επίσης να λειτουργούν σε θερμοκρασίες που κυμαίνονται από -60C έως 120C.

«Η μπαταρία ατομικής ενέργειας που αναπτύχθηκε από την Betavolt είναι απολύτως ασφαλής, δεν ακτινοβολεί εξωτερικά και είναι κατάλληλη για χρήση σε ιατρικές συσκευές όπως βηματοδότες, τεχνητές καρδιές και κοχλιακά εμφυτεύματα» ανέφερε η εταιρεία.

«Οι μπαταρίες ατομικής ενέργειας είναι φιλικές προς το περιβάλλον. Μετά την περίοδο αποσύνθεσης, τα 63 ισότοπα μετατρέπονται σε ένα σταθερό ισότοπο χαλκού, το οποίο είναι μη ραδιενεργό και δεν αποτελεί απειλή ή ρύπανση για το περιβάλλον.

***

ΠΗΓΗ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση