Παρουσίαση πρωτοτύπου μουσικού οργάνου (τύπου synthesizer) βυζαντινής μουσικής.

Γράφει ο Ιωάννης Κόντης.

Την Πέμπτη 7/12/2023 και ώρα 11:00 – 12:00, πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (ΔΠΑΕ), στην Σίνδο Θεσσαλονίκης, παρουσίαση πρωτότυπου μουσικού οργάνου βυζαντινής μουσικής από τον ερευνητή, συνεργάτη του Τμήματος και συμμαθητή μας Δρ. Δημητριάδη Παναγιώτη, ο οποίος το σχεδίασε και το κατασκεύασε.

Πρόκειται για πρωτότυπο μουσικό όργανο υπό μορφή synthesizer, το οποίο εκτελεί με μαθηματική ακρίβεια όλα τα μουσικά κείμενα της Βυζαντινής Μουσικής, παλαιά και νέα. Έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί σύμφωνα με τις αποφάσεις της Μουσικής Επιτροπής του Οικουμενικού Πατριαρχείου (το 1885), οι οποίες αφορούσαν τον καθορισμό όλων των θεωρητικών στοιχείων, κυρίως ως προς τα τονιαία διαστήματα και τις κλίμακες, βάσει των οποίων στοιχείων διδάσκεται και εκτελείται η Βυζαντινή Μουσική έως και σήμερα.

Την παρουσίαση παρακολούθησε ο συμμαθητής μας Ιωάννης Κόντης, που μας κοινοποίησε τις παρακάτω εντυπώσεις και φωτογραφίες από αυτήν, και τον ευχαριστούμε θερμά για αυτό.

***

Αποτέλεσε μεγάλη χαρά, μεγάλη έκπληξη και τιμή για μένα, να παρευρίσκομαι σε μία παρουσίαση που έκανε ο αγαπητός μας Παναγιώτης, εξαιρετικά πρωτότυπη και πρωτόγνωρη, αφού το κύριο αντικείμενό της ήταν το συγκεκριμένο πρωτότυπο μουσικό όργανο Βυζαντινής Μουσικής, σε παντελώς άγνωστα σε εμένα πεδία μουσικών γνώσεων, μαθηματικών πράξεων αποδείξεως, αφού εγώ δεν διαθέτω μουσική παιδεία και τα σχετικά με αυτά τα θέματα.

Εν τούτοις, ο Παναγιώτης εντυπωσίασε το ακροατήριο που αποτελείτο από 13-14 περίπου παρόντες καθηγητές του ΔΠΑΕ, τέσσερις μέσω SKYPE και 2-3 -αν θυμάμαι καλά- φοιτητών.
Η παρουσίαση έγινε με την βοήθεια προβολής Power Point. Παρά τον περιορισμένο χρόνο των 60 λεπτών που είχε στην διάθεσή του για να καλύψει μία ασυγκρίτως μεγαλύτερη ύλη, ο Παναγιώτης κατόρθωσε αφενός να μην κουράσει το ακροατήριο και αφετέρου να απλοποιήσει την παρουσίαση, προς κατανόηση των εννοιών ακόμη και από αδαείς.

Ακολούθως έκανε χρήση (παρουσίαση) του Οργάνου και επεξήγησε την λειτουργία του. Μετά το πέρας της παρουσίασης δέχθηκε ερωτήσεις, στις οποίες απάντησε άμεσα, χωρίς περιστροφές και η όλη παρουσίαση τελείωσε με ένα θερμό και εγκάρδιο χειροκρότημα.

Ζήτησα τον λόγο και εξέφρασε τα θερμά συγχαρητήρια εκ μέρους των Συμμαθητών του, της Τάξεως ΣΣΕ 1977. Είπα ότι μας κάνει πολύ υπερήφανους.
Ακολούθως από τον Κοσμήτορα του Τμήματος προτάθηκε να μεταβούμε στο εστιατόριο του ΔΠΑΕ, όπου γευματίσαμε.
Επιστρέψαμε στην Θεσσαλονίκη πλήρως ικανοποιημένοι περί τις 16:00μμ
Αυτά είχα εν ολίγοις να σας αναφέρω.
Μένω με τις καλύτερες εντυπώσεις!!!

Με αγάπη και τιμή
Ιωάννης Κόντης.

***

Ακολουθούν μερικές φωτογραφίες από την παρουσίαση:

Ο Δρ. Δημητριάδης Παναγιώτης κατά την παρουσίαση του μουσικού οργάνου.
Ιωάννης Κόντης και Δημητριάδης Παναγιώτης.
Πληροφορίες για το μουσικό όργανο.
Ηλεκτρονικό διάγραμμα (απλουστευμένο) του μουσικού οργάνου.

Σχετικά Άρθρα και Παραπομπές:

1. Σύντομο βιογραφικό σημείωμα του Δρ. Δημητριάδη Παναγιώτου.

2. Μουσικό όργανο–synthesizer Βυζαντινής Μουσικής, πολλαπλών δυνατοτήτων. (Προγενέστερο άρθρο σχετικά με το μουσικό όργανο).

3. Βίντεο του μουσικού οργάνου σε πλήρη λειτουργία, στο youtube.

Ίσως σας ενδιαφέρουν…

Αφήστε μια απάντηση