ΤΑΜΣ “ΛΥΣΙΜΑΧΟΣ-2023” – Οι Εθνοφύλακες μας γέμισαν βεβαιότητα, ελπίδα και αισιοδοξία!

Γράφει ο Ιωάννης Αθ. Κόντης, Υποστράτηγος ε.α.(1)

Διεξήχθη με απόλυτη επιτυχία στις 13 Μαΐου 2023 η ΤΑΜΣ [Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων] “ΛΥΣΙΜΑΧΟΣ-2023″(*), στην παραμεθόριο περιοχή του Δήμου Νευροκοπίου, και συγκεκριμένα δίπλα στο Φράγμα Λευκογείων(**), που έλαβε το όνομά του από το πλησιέστερο χωριό Λευκόγεια.

Συμμετέχουσες Δυνάμεις: Το 10ο Σύνταγμα Πεζικού (ΣΠΖ) [ενεργός Στρατός] και Εθνοφύλακες των Ταγμάτων Εθνοφυλακής Δράμας, Καβάλας (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Θάσου) και Σιδηροκάστρου.

Προσκεκλημένοι επί του υποδειγματικά οργανωμένου Παρατηρητηρίου: Ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης Κύριος Νικόλαος Χαρδαλιάς, ο Διοικητής της Ιης Στρατιάς/EU-OHQ Αντιστράτηγος Ιωάννης Τσιόπλος, Ο Διοικητής του Γ’ Σώματος Στρατού/NRDC-GR Πάρις Καπραβέλος, ο Διοικητής του 10ου ΣΠΖ Συνταγματάρχης Αδάμ Σαρρής, πολλοί Ανώτατοι Απόστρατοι Αξιωματικοί του Στρατού που προσκλήθηκαν με έγγραφη πρόσκληση από τον Διοικητή του 10ου ΣΠΖ, Αξιωματικοί των Σωμάτων Ασφαλείας, πολλοί Ανώτεροι και κατώτεροι Αξιωματικοί της Ιης Στρατιάς και του Γ’ΣΣ, οι άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως του Δήμου Νευροκοπίου και Λευκογείων, μαθητές της περιοχής και αρκετοί κάτοικοι των γύρω χωριών. Ο Διοικητής του 10ου ΣΠΖ παρουσίαζε λεπτομερώς την εξέλιξη της ασκήσεως από την αρχή έως το τέλος. Επί του Παρατηρητηρίου υπήρχε εγκατεστημένη αποδοτική μικροφωνική/μεγαφωνική διάταξη για την άψογη ενημέρωση των Παρατηρητών επί όλων των τεκταινομένων της ασκήσεως, ακόμη και των αναμεταδόσεων των ασυρμάτων μέσων. Επίσης υπήρχαν δύο μεγάλες οθόνες για την παρουσίαση των επεισοδίων τα οποία λάμβαναν χώρα εκτός ή μακράν πεδίου παρατήρησης.

Στην αρχή ο Διοικητής του Γ’ Σώματος Στρατού/NRDC-GR Πάρις Καπραβέλος καλωσόρισε τους προσκεκλημένος και μετά τον λόγο έλαβε ο Διοικητής του 10ου ΣΠΖ, οποίος διεύθυνε με επιτυχία την Άσκηση καθ΄ όλη την διάρκειά της.

Τακτικό πλαίσιο της Ασκήσεως (εν συντομία): Η φύλαξη ζωτικών εγκαταστάσεων της περιοχής όπως το Φράγμα Λευκογείων, έχει ανατεθεί στο Τάγμα Εθνοφυλακής. Η Ομάδα Φρούρησης του Φράγματος, με βάση την Αποστολή της, λόγω κάποιας έντασης των τρεχουσών πολιτικών γεγονότων, προβαίνει σε εντατικούς καθημερινούς ελέγχους αυτού.

Έτσι ξεκινάει η Άσκηση βλέποντας την Ομάδα Ελέγχου Ασφαλείας να κινείται επί μοτοσυκλέτας και να ελέγχει λεπτομερώς αμφιτερόπλευρα την γέφυρα του Φράγματος, η οποία αποτελεί και το πλέον ευαίσθητο σημείο του. Βεβαιώνεται ότι όλα έχουν καλώς και απομακρύνεται. Την ίδια στιγμή, στο πλαίσιο του ελέγχου της ευρύτερης περιοχής του Φράγματος, ειδική φρουρά, εγκατεστημένη σε καθορισμένο σημείο ελέγχου της αμαξιτής οδού που οδηγεί σε αυτό, ελέγχει όλα τα οχήματα που προσεγγίζουν. Έτσι, σε γενόμενο έλεγχο κάποιου οχήματος, η Φρουρά δέχεται απροειδοποίητα πυρά από αυτό. Η Φρουρά λαμβάνει αμέσως θέσεις μάχης, ανταποδίδει τα πυρά και αναφέρει το γεγονός στην Διοίκηση του Τάγματος.

Το γεγονός όμως αυτό, αποτελεί αντιπερισπασμό με βάση το σενάριο της Άσκησης των ενεργουσών εχθρικών δυνάμεων, προκειμένου μία άλλη ομάδα ατάκτων να προσεγγίσει το Φράγμα από την πλευρά του παρακείμενου δάσους. Η ενέργεια αντιπερισπασμού, μετά από εμπλοκή με πυρά με την Ομάδα Έλεγχου Φράγματος, φέρει ευνοϊκά για αυτούς αποτελέσματα και έτσι οι άτακτοι καταλαμβάνουν τον δρόμο επί του Φράγματος. Το γεγονός αναφέρεται στην Διοίκηση του Τάγματος και αποστέλλονται άμεσα ενισχύσεις επί οχημάτων, ομού με ομάδα πολυβόλου εγκατεστημένου επί καρότσας οχήματος, για την ανακατάληψή του.

Οι άμεσα αφιχθείσες ενισχύσεις εμπλέκονται με πυρά με τους ατάκτους, οι οποίοι καθηλώνονται επί της γεφύρας, αλλά επιτυγχάνουν την προσβολή ενός οχήματος, με την Α/Τ όπλου. Ζητείται από το Τάγμα η περισυλλογή του οχήματος. Επίσης ζητείται η συνδρομή δύο επιθετικών ελικοπτέρων για την εξουδετέρωση του εχθρού, τα οποία δεν προσήλθαν λόγω της υφισταμένης χαμηλής νέφωσης (αυτό είναι πραγματικό γεγονός). Η ένοπλη συμπλοκή συνεχίζεται με τους Εθνοφύλακες να πλησιάζουν προς το Φράγμα για την ανακατάληψή του, ενώ οι άτακτοι τοποθετούν εκρηκτικά σε κατάλληλο σημείο για την καταστροφή του. Τελικώς οι Εθνοφύλακες με γενναία προσπάθεια εφόδου, ανακαταλαμβάνουν το Φράγμα προ της καταστροφής του, εξουδετερώνουν τους ατάκτους, και καταστρέφουν, με ελεγχόμενη ειδική έκρηξη, τα εκρηκτικά.

Παραλλήλως, την ίδια χρονική στιγμή, διεξάγονται και έτερα επεισόδια, όπως ό έλεγχος του Φράγματος από την εσωτερική του πλευρά (του νερού) με ομάδα επί λέμβου, εκκαθάριση οικίας από ατάκτους, κ.α. Όλες οι ενέργειες των Εθνοφυλάκων χαρακτηρίζονταν από ζωντάνια, αληθοφάνεια δράσης, στρατιωτική πειθαρχία και έδειχναν Συστρατιώτες να γνωρίζουν πολύ καλά την Αποστολή τους.

Μετά το πέρας της Ασκήσεως ο Κύριος Υφυπουργός επί του Παρατηρητηρίου ευχαρίστησε και συνεχάρη τους Διοικητές των συμμετεχουσών Δυνάμεων για την άψογη εκτέλεση της ασκήσεως. Ακολούθησε επίδοση τυπικού αναμνηστικού δώρου στον Κύριο Υφυπουργό και έλαβαν χώρα φωτογραφήσεις.

Συνοδευόμενος από τους Ανωτάτους Διοικητές ο Κύριος Υφυπουργός ενημερώθηκε επί μιας νεοφανούς ηλεκτρονικής δημιουργίας ενός Εφέδρου Αξιωματικού από την Δράμα. Πρόκειται για ηλεκτρονικό καταγραφέα επιτυχών βολών με πλαστικά σφαιρίδια και ειδικά όπλα, εκτοξευόμενα σε ειδικούς στόχους με συγκεκριμένη ηλεκτρονική διάταξη. Έγιναν επιτυχείς δοκιμές από πολλούς των παρισταμένων.

Στον διαρρεύσαντα χρόνο όλοι οι Εθνοφύλακες συγκεντρώθηκαν στην πίσω πλευρά του Παρατηρητηρίου και ο Κύριος Υφυπουργός είχε την ευκαιρία να τους χαιρετήσει, να τους συγχαρεί και να φωτογραφηθεί μαζί τους.

Το όλο πρόγραμμα έκλεισε με παράθεση μικρής δεξίωσης.

Συμπεράσματα:

1. Η ΤΑΜΣ “ΛΥΣΙΜΑΧΟΣ-2023” αποτελεί μία καινούρια, πρωτότυπη σχεδιασμένη άσκηση, η οποία δεν έλαβε χώρα άλλη φορά με Εθνοφύλακες, και το σενάριο της οποίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ανάλογη επιτυχία σε όλα σχεδόν τα Φράγματα της επικράτειας, αλλά και σε ανάλογους ζωτικούς χώρους όπου απαιτείται φύλαξη και προστασία, και όπου, αναλαμβάνοντας την αποστολή φύλαξης οι Εθνοφύλακες, βοηθούν την αποδέσμευση μεγάλου και ανάλογου αριθμού στρατιωτών του ενεργού Στρατού για άλλες πλέον σοβαρές επιχειρήσεις..

2. Οι Εθνοφύλακες παρουσίασαν στην άσκηση όλα εκείνα τα υπέροχα χαρακτηριστικά του διαχρονικά γενναίου και αξιόμαχου Έλληνα Μαχητή, με υψηλό ηθικό, με όρεξη να υπηρετήσουν την Πατρίδα ανιδιοτελώς, γεγονός που μας γεμίζει ελπίδα και αισιοδοξία, ότι η χώρα θα αντέξει κάθε απειλή. Το πραγματικό γεγονός είναι, ότι δεκάδες Εθνοφύλακες έλαβαν μέρος στην άσκηση με ξεχωριστή προθυμία και προσήλθαν με ίδια μέσα ακόμη και από την νήσο Θάσο!

3. Η άσκηση κατέδειξε το αξιόμαχο των Εθνοφυλάκων και ενίσχυσε την πεποίθηση της πολιτικής και στρατιωτικής Ηγεσίας για την διατήρηση και ενίσχυση του θεσμού των Εθνοφυλάκων, οι οποίοι με κατάλληλη εκπαίδευση μπορούν να φέρουν επιτυχώς εις πέρας αποστολές φύλαξης ζωτικών χώρων και να διεξαγάγουν επιχειρήσεις μικρής κλίμακος. Το αποδεικνύει η επιτυχής εκτέλεση της αποστολής που τους ανετέθη.

4. Αξιοσημείωτο και άξιο συγχαρητηρίων αποτελεί το γεγονός, ότι όλοι οι Εθνοφύλακες φορούσαν καινούργιες στολές ασκήσεων, με εξαρτήσεις νέου τύπου και καινούργιες επίσης, καθώς και άρβυλα νέου τύπου (οι περισσότεροι), υλικά τα οποία προθύμως τα προμηθεύτηκαν με δικά τους έξοδα από το εμπόριο. Και μόνον από την εξαιρετική εμφάνισή τους, ένα έμπειρο μάτι μπορεί να συναγάγει άριστες εντυπώσεις.

5. Χρησιμοποιήθηκαν όλα τα μέσα (οπλομηχανήματα, οχήματα, λοιπά μέσα) που θα χρησιμοποιήσουν οι ίδιοι κατά τις πραγματικές επιχειρήσεις.

6. Κατεδείχθη η ευρεσιτεχνία και η αγάπη των Εθνοφυλάκων για τον ιερό σκοπό που υπηρετούν με την παρουσίαση του εκπαιδευτικού ηλεκτρονικού σκοπευτικού συστήματος.

7. Το 10ο ΣΠΖ εργάσθηκε σθεναρά και επαγγελματικά για τον σχεδιασμό και πραγματοποίηση της ασκήσεως αυτής, υπό την καθοδήγηση βεβαίως του Γ’ΣΣ.

8. Ο Σκοπός της ασκήσεως επετεύχθη πλήρως και αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους από τον απλό Εθνοφύλακα έως τον Ανώτατο Διοικητή.

9. Η παρουσία του Υφυπουργού Εθνικής Αμύνης Κυρίου Νικολάου Χαρδαλιά είχε την δική της υψηλή σημασία. Με την απλή αλλά έντονη προσωπικότητά του και με την ιδιαίτερη ευγένειά και απλότητά του, τόνωσε το ηθικό όλων των ασκουμένων και παρισταμένων, έδειξε ότι ακόμη και αυτές τις δύσκολες πολιτικά μέρες υπάρχει το ενδιαφέρον της Πολιτείας στα τεκταινόμενα του Στρατού, και σηματοδότησε το έκδηλο ενδιαφέρον του ΥΕΘΑ στις δράσεις των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Ο Κύριος Υφυπουργός έγινε αντικείμενο αγάπης και σεβασμού από όλους ανεξαρτήτως τους παρευρισκομένους, και ασφαλώς δεν αποτελεί τυχαίο γεγονός

10. Κατεδείχθη εμπράγματα ότι η Πολιτική Ηγεσία και η Ηγεσία του Ε.Σ. σε όλα τα κλιμάκια, αγρυπνούν και δεν επαναπαύονται τον καιρό της ειρήνης και ενδιαφέρονται για την εκπαίδευση τόσο του ενεργού Στρατού όσο και των Εθνοφυλάκων.

11. Οι Εθνοφύλακες με την επιτυχή διεξαγωγή της ασκήσεως εμπέδωσαν την εμπιστοσύνη που τους οφείλει η Πολιτεία ως επιτυχής και αξιόμαχος στρατιωτικός θεσμός. Ενεργός Στρατός και Εθνοφύλακες διατράνωσαν την πεποίθηση όλων μας ότι υπάρχει εμπιστοσύνη, ελπίδα και μεγάλη αισιοδοξία για την άμυνα της Πατρίδος!

**

Παρατηρήσεις:

(*) Ο Λυσίμαχος (361 ή 355 – 281π.Χ.) από τη Δυναστεία των Λυσιμαχιδών ήταν ένας από τους σωματοφύλακες του Μεγάλου Αλεξάνδρου και κατόπιν ένας από τους διαδόχους του, ο οποίος έγινε βασιλιάς της Θράκης, της Μακεδονίας και μέρους της Μικράς Ασίας μέχρι το θάνατο του στη μάχη του Μάχη του Κουροπεδίου.

(**) Η τεχνητή λίμνη δίπλα στο χωριό Λευκόγεια, κατασκευάστηκε το 1994 για να καλύψει τις αρδευτικές ανάγκες του υψιπέδου Νευροκοπίου. Η λίμνη γεμίζει με τα νερά δύο παρακειμένων ρεμάτων, του Κρυονερίου και του Μυλορέματος, τα οποία, πριν την κατασκευή του, πλημμύριζαν τον κάμπο του Νευροκοπίου. Η επιφάνεια της γεμάτης λίμνης καλύπτει έκταση περίπου 900 στρεμμάτων και γεμάτη χωράει περισσότερα από 13 εκατομμύρια κ.μ. ύδατος. Η περίμετρός της λίμνης είναι 8,5 χλμ. Το φράγμα της είναι χωμάτινο και έχει μήκος 320μ. Περιβάλλεται από δάσος φυλλοβόλων δένδρων και πέριξ αυτής έχει σήμερα διαμορφωθεί ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον με πλούσια πανίδα και χλωρίδα.

(1)

Πτυχιούχος Τμήματος Οικονομικών Σπουδών ΑΠΘ
Πτυχιούχος Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας ΔΠΘ
Πτυχιούχος Ανωτάτης Σχολής Πολέμου
Πτυχιούχος Ανωτάτης Στρατιωτικής Ακαδημίας του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας

**

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΣΚΗΣΕΩΣ:

**

Ίσως σας ενδιαφέρουν…

Αφήστε μια απάντηση