Προσκύνημα στο Άγιο Όρος – Ιούνιος 2015

Υλοποιώντας απόφαση της Γενικής Συνελεύσεως του Συνδέσμου μας, πραγματοποιήσαμε 20 συμμαθητές και 1 φίλος προσκυνηματική επίσκεψη στο Άγιο Όρος από 09 έως 11 Ιουνίου 2015.

 

Αναχωρήσαμε από την Αθήνα το πρωί της Δευτέρας 8 Ιουνίου με Ι.Χ. και φθάσαμε στο ξενοδοχείο στην Ουρανούπολη, μαζί με τους άλλους συμμαθητές από την Β. Ελλάδα, το απόγευμα. Το βράδυ όλοι μαζί φάγαμε σε ταβέρνα.

Το πρωί της επομένης 9 Ιουν. και ώρα 0630 ξεκινήσαμε από την Ουρανούπολη…

με το καράβι της γραμμής…

και φθάσαμε στη Δάφνη στις 0830. Από εκεί με MINI BUS φθάσαμε όλοι μαζί στην Ι.Μ. ΣΙΜΩΝΟΣ ΠΕΤΡΑΣ. Εκεί μας υποδέχθηκαν οι Μοναχοί και αφού προσκυνήσαμε στο Καθολικό της Μονής μας πρόσφεραν στο Αρχονταρίκι το παραδοσιακό λουκούμι και την τσικουδιά.

Ακολούθησε ενημέρωση για την ιστορία της περίφημης αυτής Μονής, που όλους μας έχουν εντυπωσιάσει οι φωτογραφίες της, όπου φαίνεται να στέκεται ψηλά πάνω σε έναν βράχο.

 

Μετά επισκεφθήκαμε την βιβλιοθήκη, όπου είδαμε χιλιάδες τόμους βιβλίων να συντηρούνται και να φυλάσσονται σε ιδανικές συνθήκες. Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή μας αναχωρήσαμε στις 1100 με τα πόδια για το αρσανά (λιμάνι) της Μονής. Η διαδρομή κατηφορική και δύσκολη, αλλά υπέροχη, μέσα στα δένδρα τους θάμνους και τα αρωματικά φυτά του βουνού.

Περίπου στις 1300 πήραμε το επόμενο καράβι και αφού χωριστήκαμε σε δύο ομάδες (των 10 και 11), πήγαμε η μεν πρώτη στην Ι.Μ.ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ…

…η δε δεύτερη στην Ι.Μ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ.

Εκεί ακολουθήσαμε το πρόγραμμα των Ιερών Μονών…

…με τον Εσπερινό στις 1700 και τον Όρθρο και Θεία Λειτουργία στις 0400, όπου απολαύσαμε με κατάνυξη και θρησκευτική ανάταση τις ψαλμωδίες των Αγιορειτών Μοναχών. Την επομένη ημέρα, Τετάρτη 10 ΙΟΥΝ., το πρωί έγινε η αλλαγή των ομάδων στις Μονές.

Στην Ι.Μ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ είχαμε την ευτυχία να επισκεφθούμε το καταπληκτικό σκευοφυλάκιο (μουσείο), όπου φυλάσσεται το χρυσόβουλο του Αυτοκράτορα Κομνηνού για την ίδρυση της Μονής και άλλα πολλά κειμήλια (Ευαγγέλια, ο Σταυρός που χάρισε στη Μονή η μητέρα του τελευταίου Αυτοκράτορα Κων/νου Παλαιολόγου, βιβλία, εικόνες του 15ου και 16ου αιώνα, κ.α.).

Την Πέμπτη 11 Ιουν. και ώρα 1100 πήραμε το καράβι της επιστροφής για Δάφνη και από εκεί στη συνέχεια για Ουρανούπολη. Το βράδυ είχαμε φθάσει όλοι στους προορισμούς μας.

Ήταν ένα προσκύνημα από το οποίο αποκομίσαμε μοναδικές εμπειρίες, θρησκευτική και πνευματική ανάταση, καθώς και λίγη ξενοιασιά από την καθημερινότητά μας.

 

Ο Πρόεδρος

Μεντεσίδης Χαράλαμπος

 

 

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση