Η μάχη των Οχυρών του Εχίνου (video)

Εντυπωσιακές είναι οι εικόνες και το υλικό που συνέλλεξε ο Τάσος Τεφρωνίδης για τη μάχη των Οχυρών του Εχίνου, η 74η επέτειος της οποίας γιορτάζεται την Κυριακή (5 Απριλίου 2015).

Πρόκειται για ένα φιλμ που δημιούργησε ο γνωστός συλλέκτης παλιών φωτογραφιών από φωτογραφίες που συνέλεξε, κυρίως ο ίδιος, και κάποια μέλη της σχετικής ομάδας του facebook.

Το φιλμ μέσα από το σπάνιο φωτογραφικό υλικό ξεκινά από την ένθερμη υποδοχή των ναζιστικών στρατευμάτων στη Βουλγαρία πριν φτάσουν στα σύνορα,  τις εικόνες από τον Εχίνο και το  οχυρό του πριν και μετά τη μεγάλη και ηρωική μάχη των Οχυρών, που συντάραξε όλη την Ευρώπη.

Επίσης την κάθοδο των Γερμανών προς την πόλη της Ξάνθης , τις μαύρες μέρες της κατάληψης από τα γερμανικά στρατεύματα με τη γνωστή, θρυλική πια, φωτογραφία τους, παραταγμένους στη σημερινή οδό Βασιλίσσης Σοφίας αλλά και τις παρελάσεις των Βούλγαρων Κατακτητών.

Το φιλμ φτάνει μέχρι την απελευθέρωση της πόλης από το ΕΑΜ το 1944 , χρονολογία από την οποία αποχώρησε από την Ξάνθη και ο τελευταίος κατακτητής. Οι φωτογραφίες εκτέθηκαν στο φουαγέ της ΠΕ Ξάνθης, σε έκθεση που διοργανώθηκε  με την ευκαιρία της επετείου.

Λεπτομέρειες για το ιστορικό της Μάχης των Οχυρών και ειδικότερα του Εχίνου, μπορείτε να δείτε εδώ.

ΠΗΓΕΣ : Από τα ιστολόγια «Xanthi Press» και «Αντίβαρο»

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση