Por que Grecia? – Γιατί η Ελλάδα; (video)

Μία εξαίρετη οπτικοακουστική παρουσίαση (με ελληνικούς υπότιτλους) της διάλεξης του ελληνιστή Ισπανού καθηγητή Pedro Olalla (Πέντρο Ολάγια) στην Ημερίδα Κλασσικού Πολιτισμού του Σαγούντο της Ισπανίας, με αφορμή την πρόταση κατάργησης του μαθήματος των ελληνικών στην ισπανική εκπαίδευση.

Αξίζει να το δείτε μέχρι το τελευταίο λεπτό, επειδή όχι μόνο αποδίδει κατά τον γλαφυρότερο τρόπο το τι οφείλει ο σύγχρονος κόσμος στον ελληνικό πολιτισμό, αλλά κυρίως ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα της απαξίωσης του πολιτισμού τούτου. Το αν θα επιδίωκαν κάποιοι αυτό το αποτέλεσμα, ποιοι και γιατί, είναι ένα άλλο ζητούμενο…

«…Για άλλους λαούς και θρησκείες, η εξερεύνηση της φύσης, η προσέγγιση στο ανθρώπινο, το σωματικό και το εγκόσμιο, σηματοδοτούσε επικίνδυνη απόκλιση από το θεϊκό. Για τους Έλληνες ωστόσο δεν ίσχυσε αυτή η σύγκρουση. Γι’ αυτό και μας κληροδότησαν μία στάση ξένη προς το δόγμα και ανοικτή προς τον θαυμασμό και την γνώση…»

«…Απέναντι σε τόσους ιερούς πολέμους που γέμισαν με αίμα τους αιώνες, απέναντι στη θρησκευτική αδιαλλαξία που ακόμη και σήμερα υφίσταται ο κόσμος στον οποίο ζούμε, η εν λόγω ταπεινή στάση εξακολουθεί να είναι επαναστατική…»

«…Η απουσία δογμάτων, το άνοιγμα προς νέες ιδέες, ο θαυμασμός και η αμφιβολία υπήρξαν τα συστατικά μίας στάσης δημιουργικής και γενναίας, που οι Έλληνες ονόμασαν φιλοσοφία… Ενάντια σε εκείνους που τόσες φορές πίστεψαν ότι κατέχουν την αλήθεια ή είχαν την φιλοδοξία να επιβάλλουν το καλό, η ελληνική φιλοσοφία πρόταξε με ταπεινόφρονα και άψογη στάση: αναζήτηση της γνώσης ασκούμενοι την ελευθερία… »

«…Αν αποκηρύτταμε το ελληνικό στοιχείο που κρύβεται μέσα μας … επιδιώκοντας ελάφρυνση από αυτό το «νοσταλγικό» φορτίο… θα είχαμε απώλεια ενός πολιτισμού με την ικανότητα να εξελίσσεται και να εμπνέει κάτι το καινούργιο…»

«…Η Ελλάδα έδωσε μορφή πολιτισμού σε φυσικές αλήθειες. Μας άφησε τον μύθο, διδάσκοντάς μας μία στάση ταπεινή και ανεκτική απέναντι στο μυστήριο. Μας άφησε την δημοκρατία και τα ιδανικά της ελευθερίας και της ισότητας. Μας άφησε την κοινωνία των πολιτών, την πολιτική, την ηθική, την ιστορία και την λογοτεχνία. Μας άφησε το αλφάβητο και την βασική δομή της σκέψης μας. Μας εκπαίδευσε στην ομορφιά. Μας άφησε την επιστημονική στάση, την ανθρωπιστική στάση, την πνευματική πατρίδα. Σμίλεψε την ψυχή του δίκαιου και ελεύθερου ανθρώπου και μας έδειξε σωστά αυτό τον δρόμο…»

«… Η Ελλάδα, ως κληρονομιά, ως πρόκληση και ως θέληση, ανέκαθεν μας ωθούσε στο να γίνουμε καλύτεροι. Και ξεχνώντας την, αφαιρώντας από τις επερχόμενες γενιές την ευκαιρία να γνωρίσουν το κληροδότημά της και την στάση της, θα ελαχιστοποιήσουμε την πιθανότητα να οικοδομηθεί μελλοντικά ένας κόσμος διαφορετικός, κάτι που να μην είναι απλώς το διεστραμμένο προϊόν της καταπίεσης και του ψεύδους. Γι’ αυτό η Ελλάδα! Για όλα αυτά τα αγαθά η Ελλάδα! Και γιατί κάθε βήμα που έκανε ο άνθρωπος προς τον πολιτισμό τον κατέστησε οφειλέτη της Ελλάδας.».

 

 

ΠΗΓΗ: Από το blog «Λόγιος Ερμής»

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση