Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων

Ομιλία του συμμαθητή μας και Προέδρου του Συνδέσμου Αποστράτων Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας Θέρμης Θεσσαλονίκης, Αλεξάνδρου Γ. Καραγιάννη, κατά την εορτή των Ενόπλων Δυνάμεων στις 21 Νοε 2013, που εκφωνήθηκε στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Θέρμης.

Σεβαστοί Πατέρες,

Κύριε Δήμαρχε,

Κύριοι εκπρόσωποι των Στρατιωτικών, Αστυνομικών και λοιπών Αρχών,

Κυρίες και Κύριοι,

Η 21η Νοεμβρίου κάθε έτους, καθιερώθηκε από την Πολιτεία, ως ημέρα γιορτής των Ενόπλων Δυνάμεων. Επίσης ,είναι ημέρα γιορτής για τα Εισόδια της Θεοτόκου, που με την ευλογία και τη βοήθειά της, οι Έλληνες έγραψαν λαμπρές σελίδες δόξας και ηρωισμού σε όλα τα πεδία των μαχών.

Οι αγώνες της χώρας μας ήταν ανέκαθεν μη κατακτητικοί, με εχθρούς δυνατότερους και περισσότερους. Πάντα οι Έλληνες συνδύαζαν τη μάχη για την ελευθερία με τη δύναμη και τη χάρη του Θεού και της Παναγίας. Ειδικά η Θεοτόκος, από τους Βυζαντινούς χρόνους, θεωρείται η προστάτιδα και η αρωγός του έθνους σε όλους τους αγώνες του.

Σήμερα, είμαστε εδώ για να τιμήσουμε όλους εκείνους που πρόσφεραν και που προσφέρουν καθημερινά τον εαυτό τους στην υπηρεσία της πατρίδας, δηλ. τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, το Στρατό Ξηράς, το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία , που αποτελούν συνολικά τους θεματοφύλακες της εθνικής μας ασφάλειας. Για να τιμήσουμε και να θυμηθούμε όλους τους Έλληνες πολεμιστές, όλων των εποχών ,τους αρχαίους Αθηναίους και Σπαρτιάτες, τους Θεσσαλούς και τους Μακεδόνες, τους Θράκες, τους Ηπειρώτες και τους Στερεολλαδίτες, τους Νησιώτες και τους Πελοποννήσιους, τους Κρήτες και τους Κύπριους. Να θυμηθούμε το Βυζάντιο, το 1821, το 1912 και ’13, τους αγώνες και το έπος του 1940.

Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στη χώρα μας, το χώμα που πατάμε είναι βαθιά ποτισμένο και ζυμωμένο με το αίμα ενός λαού που πολεμούσε ενάντια ισχυροτέρων αντιπάλων. Μιας χώρας που άλλοτε έβγαινε νικήτρια, άλλοτε σκλαβωμένη για αιώνες, που πάντα όμως η φλόγα της λευτεριάς και της δικαιοσύνης έμενε ζωντανή, αλύγιστη και αδάμαστη. Μιας χώρας που αγωνίστηκε σκληρά σε δύο παγκοσμίους πολέμους, με απώλειες περίπου 1.000.000 ψυχές.

Αυτή λοιπόν την πορεία, αυτή λοιπόν την ιστορία τη γεμάτη θυσίες και αντίσταση κατά παντός υπονομευτή των ανθρωπίνων αξιών μας, δεν μπορούμε παρά σήμερα να τιμήσουμε και να αναδείξουμε. Γιατί αυτή η ένδοξη πορεία των προγόνων μας, παλαιοτέρων και νεοτέρων, δημιουργεί και επιβάλλει σε μας σήμερα και ανάλογες υποχρεώσεις.

Η σημερινή διαρκής επιδίωξη των Ε.Δ. της χώρας μας, είναι η δημιουργία ενός περιβάλλοντος και κλίματος ασφάλειας, σταθερότητας και ειρήνης. Μόνο σε ένα τέτοιο περιβάλλον ασφάλειας αλλά και περιφερειακής συνεργασίας, είναι δυνατή η νηφάλια και ανεμπόδιστη ενασχόληση του ελληνικού λαού με παραγωγικές και δημιουργικές δραστηριότητες.

Με βάση αυτήν την επιδίωξη, οι Ε.Δ. αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Ζουν, αγωνιούν και μάχονται προς όφελος αυτής και για την πρόοδο του ελληνικού λαού γενικότερα. Επιπλέον, οι Ένοπλες Δυνάμεις, εκφράζοντας τη διαρκή επιθυμία για ειρήνη και σταθερότητα της ελληνικής κοινωνίας, δρουν και προστρέχουν για συμπαράσταση και για την προάσπιση των Ελλήνων, όπου και όταν διαταχθούν.

Με αυτόν τον τρόπο , οι Ένοπλες Δυνάμεις, μαζί με τους άλλους συντελεστές ισχύος της χώρας, ανταποκρίνονται στις προσκλήσεις και προκλήσεις, και αναδεικνύουν τη χώρα σε έναν περιφερειακό πόλο δύναμης, ασφάλειας, ευημερίας και σταθερότητας.

Σε ειρηνική περίοδο οι Ε.Δ. έχουν ως κύρια αποστολή τους:

  • Την συνεχή επαγρύπνηση για την ασφάλεια του εθνικού μας χώρου,
  • Την διατήρηση της υψηλής επιχειρησιακής ετοιμότητας για την αποτροπή και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κινδύνων και απειλών, καθώς και την εξασφάλιση της δυνατότητας άμεσης αντίδρασης.
  • Την συνεισφορά στη διεθνή ασφάλεια και ειρήνη.
  • Την συμβολή σε δραστηριότητες κοινωνικής αρωγής και υποστήριξης των κρατικών υπηρεσιών, για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.

Την υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ε.Δ την είδαμε στην πρόσφατη άσκηση ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2013, που διεξήχθη στον Έβρο και στη Λέσβο. Το προσωπικό των Ε.Δ. που έλαβε μέρος στην άσκηση, έδειξε κατά κοινή ομολογία όλων των αξιολογητών «εχθρών» και φίλων, ότι διακατέχεται από απαράμιλλο επαγγελματισμό, αυστηρή πειθαρχία, πίστη στην εκτέλεση του καθήκοντος και ηθικό ακμαιότατο.

Τιμάμε λοιπόν σήμερα τις Ε.Δ. της χώρας μας.

Έτσι, στρέφουμε με ευγνωμοσύνη και σεβασμό το βλέμμα μας στην ανιδιοτελή θυσία και τον ηρωισμό όλων όσων έχουν προσφέρει το αίμα τους στην πατρίδα, σ’ αυτούς που έπεσαν στα πεδία των μαχών, σ’ αυτούς που φύτεψαν το δέντρο της λευτεριάς, σ’ αυτούς που τα κόκαλά τους έγιναν αιώνια μνημεία κάτω από το καθάριο χρώμα του ελληνικού ουρανού και της γαλανόλευκης σημαίας μας.

Σήμερα, τιμάμε τον ήρωα και διαχρονικό αγωνιστή, την αδάμαστη ελληνική ψυχή του Έλληνα Αξιωματικού, Υπαξιωματικού και Οπλίτη που πολέμησε, πολεμά και θα πολεμά στις επάλξεις όπου και όποτε η πατρίδα το ζητήσει.

Τους ευχαριστούμε και τους ευγνωμονούμε γιατί έταξαν τη ζωή τους να φυλάνε «Θερμοπύλες», για να μπορούμε όλοι εμείς σήμερα να ζούμε ελεύθερα και να προοδεύουμε σε έργα ειρηνικά.

Τους ευχαριστούμε , γιατί μας προσφέρουν αίσθηση ασφάλειας και σιγουριάς αλλά και υπερηφάνειας, γιατί δεν αποτελούν ένα ξεχωριστό κομμάτι από εμάς, είναι «ΕΝΑ» δικό μας κομμάτι αδιαίρετο, γιατί Ένοπλες Δυνάμεις είμαστε όλοι οι Έλληνες που φοράμε ή θα φορέσουμε το «χακί», όταν μας καλέσει η πατρίδα.

Αγαπητοί ένοπλοι συμπολίτες μας, Αξιωματικοί και Οπλίτες, πρέπει να γνωρίζετε ότι είστε το πιο υγιές και αδιάφθορο κομμάτι του Ελληνικού λαού. Κρατήστε μέσα στην ψυχή σας άσβεστη την φλόγα της πίστης σας στον Χριστό και στην Αθάνατη Ελλάδα μας. Μη ξεχνάτε ότι είστε απόγονοι ηρώων, του Μιλτιάδη, του Λεωνίδα, του Κολοκοτρώνη, του Καραϊσκάκη, του Μακρυγιάννη, του Αθανάσιου Διάκου, του Παύλου Μελά.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν είστε μόνοι, ολόκληρος ο Ελληνικός λαός είναι κοντά σας, σας αγαπά, σας εκτιμά, σας θαυμάζει και μπορείτε να υπολογίζετε σ’ αυτόν, όπως κι αυτός σε εσάς.

Όλοι οι Έλληνες (Στρατός και λαός) ενωμένοι σαν μια γροθιά, θα δώσουμε τον αγώνα, όπου και όποτε χρειαστεί και να είστε σίγουροι ότι θα νικήσουμε οποιοδήποτε εχθρό, όπως το πράξαμε και στο παρελθόν.

Λαός και Στρατός μαζί αποτελούν την ασπίδα του Έθνους μας, είναι οι προστάτες της χώρας μας (ηπειρωτικής και νησιωτικής), είναι η άρνηση και το «ΟΧΙ» σε όσους νομίζουν ότι η αδιαφορία, ο σύγχρονος μηδενισμός των ηθών, η πολυδιαφημισμένη παγκοσμιοποίηση, η οικονομική κρίση που διανύουμε και η ισοπέδωση των αξιών στις μέρες μας, μπορεί να χαλαρώσει τον πατριωτικό οίστρο και το συναίσθημα της αυταπάρνησης και αυτοθυσίας των Ελλήνων. Είναι η άρνηση σε όλους αυτούς που αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς, χρεώνοντάς σε μας, δικά τους λάθη και ανικανότητα.

Κυρίες και κύριοι, να είστε σίγουροι ότι, σε αντίθεση με τις «εντολές» της τρόικας για περικοπές και μειώσεις μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, ΔΕΝ δεχόμαστε εκπτώσεις και «κουρέματα», άτακτες και επιλεκτικές χρεοκοπίες στα «spreads» και στις «μετοχές» της ιστορίας, της ηθικής και των αξιών μας.

Κλείνοντας θέλω να απευθυνθώ στην ελληνική οικογένεια, στον πατέρα και στην μητέρα. Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά, ότι αυτό που διατηρεί ακόμα την Ελλάδα μας όρθια και ζωντανή, είναι η ορθόδοξη ελληνική οικογένεια.

Γονείς, δώστε στα παιδιά σας Χριστό και Ελλάδα. Το σχολείο σήμερα, ίσως μερικές φορές να δίνει στα παιδιά μας νοθευμένη γνώση για την Θρησκεία και την Ιστορία μας. Εσείς μιλήστε στα παιδιά σας , για την αλήθεια της πραγματικής ιστορίας και θρησκείας που γνωρίζετε και βιώνετε. Κάντε το σπίτι σας αν χρειαστεί «κρυφό σχολειό». Ασχοληθείτε με τα παιδιά σας, αφιερώστε στα παιδιά σας αρκετό χρόνο τώρα, όσο ποτέ άλλοτε.

Οι παππούδες και οι γιαγιάδες, όπου υπάρχουν, να μιλούν στα παιδιά τους και τα εγγόνια τους, για την πραγματική ελληνική ιστορία που οι ίδιοι έζησαν. Μιλήστε τους για τους νικηφόρους πολέμους και τους ήρωές μας, τους παλιούς και τους νέους, μιλήστε τους για τους Αγίους μας και τα θαύματα τους. Μιλήστε τους για τα σωτήρια θαύματα του Χριστού και της Παναγίας μας σε όλους τους πολέμους της φυλής μας (1821, 1912-13, 1940).

Όλα τα μέλη της οικογένειας να πηγαίνουν τακτικά στην εκκλησία και πρώτοι οι γονείς, δίδοντας το καλό παράδειγμα. Μην ντρέπεστε να κάνετε τον σταυρό σας, όπου και αν βρίσκεσθε, στο σπίτι, στη δουλειά, στο αυτοκίνητο στο ταξίδι, στο εστιατόριο. Ο Σταυρός δεν είναι οπισθοδρόμηση, είναι ομολογία πίστεως και σωτηρία.

Στείλτε τα παιδιά σας σε λαογραφικούς και πολιτιστικούς συλλόγους, για να γνωρίσουν τα ήθη και έθιμα και να μάθουν τους χορούς των προγόνων μας. Να μάθουν δηλαδή ποιες είναι οι ρίζες μας. Μόνο έτσι θα ξεπεράσουμε την πνευματική και ηθική κρίση που μας οδήγησε μοιραία στην οικονομική κρίση.

Τα ξενοκίνητα ανθελληνικά κέντρα στοχεύουν στον αφελληνισμό της ψυχής των παιδιών μας. Θέλουν «πάση θυσία» να αποκόψουν τα παιδιά μας από τις ρίζες τους. Να ξεχάσουν την Ιστορία τους, την Θρησκεία τους, να ξεχάσουν την καταγωγή τους. Θέλουν τελικά να μας εξαφανίσουν σαν λαό. ΔΕΝ πρέπει να το επιτρέψουμε.

Ακολουθώντας όλα τα παραπάνω, θα διαφυλάξουμε όλα όσα οι πρόγονοί μας μάς κληρονόμησαν, θυσιάζοντας ακόμα και την ίδια τους τη ζωή.

Πιστεύω και το εύχομαι από καρδιάς, ότι τελικά ο Ελληνικός λαός δεν θα αποκοπεί από την πίστη του, τις ρίζες του, τις αξίες του, τα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη του. Θα αντισταθεί, θα πολεμήσει και τελικά με την βοήθεια του Τριαδικού Θεού, θα νικήσει και η Ελλάδα μας θα παραμείνει Αθάνατη στους αιώνες.

Ζήτω το Έθνος!
Ζήτω η Ελλάδα!
Ζήτω οι Ένοπλες Δυνάμεις!

 

Αλέξανδρος Γ. Καραγιάννης

Πρόεδρος

Συνδέσμου Αποστράτων Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας

Θέρμης Θεσσαλονίκης

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση