Προσκύνημα στο Μαρτυρικό Δίστομο και επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών.

Το Σάββατο 6 Απριλίου 2024 στις 07:30 αναχωρήσαμε με πούλμαν από την Αθήνα και φθάσαμε στις 10:00 στο Μαρτυρικό Δίστομο, στο Μαυσωλείο των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Το μεγαλειώδες μνημείο βρίσκεται στο λόφο Κανάλες, σε υψόμετρο 346 μέτρων πάνω από την πόλη. Φιλοξενεί τα οστά των 218 κατοίκων, που εκτελέστηκαν από τους γερμανούς ναζί, λίγο πριν την λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, την 10η Ιουνίου 1944. Σε μεγάλη μαρμάρινη πλάκα είναι χαραγμένα τα ονόματα και η ηλικία τους, ενώ η περιοχή γύρω από το Μαυσωλείο είναι έτσι διαμορφωμένη που προκαλεί στους επισκέπτες δέος και ρίγη συγκίνησης .

Σταθήκαμε με σεβασμό μπροστά στην πλάκα όπου μια απλή ανάγνωση των αλφαβητικά αναφερομένων αθώων θυμάτων αρκεί για να καταδείξει στον επισκέπτη την έκταση του εγκλήματος που διεπράχθη εκεί. Και ήταν συγκλονιστική, κυριολεκτικά, η διαπίστωση ύπαρξης μεγάλου αριθμού θυμάτων με το ίδιο επώνυμο, καθώς και 20 παιδιών μικροτέρων των τεσσάρων ετών…

Μετά την πρώτη μας επαφή με τον μαρτυρικό τόπο συγκεντρωθήκαμε και ο Πρόεδρος εκφώνησε σύντομο λόγο. Ανέφερε ότι την περίοδο εκείνη η αγριότητα των γερμανών κορυφωνόταν επειδή η θέση του Ράιχ γινόταν δυσχερέστερη στα πολεμικά μέτωπα. Τέσσερις μέρες πριν την σφαγή, στις 6 Ιουνίου, οι σύμμαχοι αποβιβάσθηκαν στη Νορμανδία και οι κατακτητές, βλέποντας να φθάνει το τέλος τους, εξέδωσαν διαταγές γενοκτονίας, για την τρομοκράτηση των κατοίκων, ώστε να πάψουν να ενισχύουν τις οργανωμένες ανταρτικές ομάδες που δρούσαν στην περιοχή. Στο πλαίσιο` των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων και χωρίς να προκληθούν από κάποια ενέργεια των κατοίκων του Διστόμου, εκείνο το πρωινό της 10ης Ιουνίου ο 2ος Λόχος του 8ου Συντάγματος της 4ης Αστυνομικής Τεθωρακισμένης Μεραρχίας Γρεναδιέρων των Ες Ες προέβη στην σφαγή 218 αθώων, με λυσσαλέα αγριότητα και σαδισμό, ξεκληρίζοντας ολόκληρες οικογένειες, βιάζοντας, λογχίζοντας εγκύους και βρέφη. Ο Πρόεδρος επεσήμανε ότι την ίδια ημέρα έλαβε χώρα και η σφαγή στο Γαλλικό χωριό Οραντούρ-Συρ-Γκλαν, με εκτέλεση 642 αμάχων από τους ναζί και κλείνοντας την αναφορά του στο Μαρτυρικό Δίστομο και την ναζιστική θηριωδία μας θύμισε τα λόγια του Robert H. Jackson, του αμερικανού Δημόσιου Κατήγορου στην Δίκη της Νυρεμβέργης, ο οποίος απευθυνόμενος στους κατηγορουμένους τους είπε: «Οι πράξεις σας κύλισαν τον Κόσμο στο αίμα και οδήγησαν τον Πολιτισμό έναν αιώνα πίσω. Ο Νόμος αδυνατεί να αντιμετωπίσει τόσο σκοτεινά εγκλήματα από τόσο στυγερούς εγκληματίες».

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κατά την εκφώνηση λόγου στο Μαυσωλείο των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Στην συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνου στη μνήμη των θυμάτων, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και στο τέλος όλοι μαζί ψάλαμε τον Εθνικό Ύμνο. Ήταν μία πολύ λιτή αλλά και συνάμα σεμνή τελετή. Ήταν το ελάχιστο που μπορούσαμε να κάνουμε.

Κατάθεση στεφάνου και τήρηση ενός λεπτού σιγής, στην Μνήμη των αθώων θυμάτων.

Αναχωρήσαμε από το Μαρτυρικό Δίστομο περίπου στις 11:00, βαθιά επηρεασμένοι από όσα είδαμε και περνώντας από την γραφική Αράχοβα σταματήσαμε για έναν τονωτικό καφέ. Στις 12:20 φτάσαμε στους Δελφούς όπου μας περίμενε η ξεναγός. Κατά την διάρκεια της ξεναγήσεως μάθαμε πολλά και ενδιαφέροντα για το μαντείο, την Πυθία, τον ναό του Απόλλωνα με τα Δελφικά Παραγγέλματα και γενικά για τον χώρο των Δελφών. Εκεί είδαμε και τον πολυγωνικό αντισεισμικό τοίχο, ο οποίος συγκρατεί όλα τα φερτά υλικά της υπερκείμενης απότομης πλαγιάς, εδώ και 24 αιώνες. Στο τέλος επισκεφθήκαμε το υπέροχο μουσείο στο οποίο ξεχώριζε το περίφημο χάλκινο άγαλμα του Ηνιόχου. Η καταπληκτική θέα και το φυσικό περιβάλλον μας έφεραν στον νου την, μυθολογικής προέλευσης, άποψη ότι εκεί ευρίσκετο ο ομφαλός της Γης.

Ο Ηνίοχος των Δελφών.
(photo: Annatsach, via Wikimedia Commons).

Γύρω στις 15:00 φθάσαμε στην ταβέρνα που είχαμε προσυμφωνήσει και απολαύσαμε ένα ωραίο γεύμα. Επιστρέψαμε στην Αθήνα γύρω στις 19:30.

Ήταν μια ξεχωριστή ημέρα που μας έφερε σε επαφή με τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό και μας επέτρεψε να αποτίσουμε ελάχιστο φόρο τιμής στα αθώα θύματα του Ολοκαυτώματος του Διστόμου.

Ο Πρόεδρος
Μεντεσίδης Χαράλαμπος.

**

Επιπλέον φωτογραφίες

Το στεφάνι του Συνδέσμου.
Οι προσκυνητές – επισκέπτες.
Ο πολυγωνικός αντισεισμικός τοίχος συγκράτησης φερτών υλικών, που κατασκευάσθηκε προ 24 αιώνων.

Ίσως σας ενδιαφέρουν…

Αφήστε μια απάντηση