Καλάβρυτα, 13η Δεκεμβρίου 1943.

Η Σφαγή των Καλαβρύτων αναφέρεται στην εκτέλεση του ανδρικού πληθυσμού και την ολική καταστροφή της κωμόπολης των Καλαβρύτων, από στρατιώτες του 999ού Τάγματος της 117ης γερμανικής Μεραρχίας Καταδρομών, κατά τη διάρκεια της κατοχής, την 13η Δεκεμβρίου 1943 και ενώ οι δυνάμεις του Άξονα υφίσταντο ήττες σε όλα τα πολεμικά μέτωπα. Το 999ό γερμανικό Τάγμα αποτελείτο από καταδίκους των οποίων είχε ανασταλεί η ποινή τους και είχαν χαρακτηρισθεί ως ανάξιοι για υπηρεσία.

Η «Επιχείρηση Καλάβρυτα» ξεκίνησε την 4η Δεκεμβρίου, ως αντίποινα για την εκτέλεση από τους αντάρτες 77 γερμανών στρατιωτών αιχμαλώτων, οι οποίοι είχαν συλληφθεί μετά την Μάχη της Κερπινής, την 20η Οκτωβρίου του 1943. Κατά το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε, από την σύλληψη των αιχμαλώτων μέχρι την Σφαγή των Καλαβρύτων, έλαβαν χώρα διαπραγματεύσεις για ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ των δύο πλευρών, οι οποίες δεν απέδωσαν.

Οι σφαγές και οι λεηλασίες ξεκίνησαν από την παράκτια περιοχή της Αχαΐας, στη βόρεια Πελοπόννησο. Τα στρατεύματα της Βέρμαχτ, στην πορεία τους, έκαψαν δεκάδες χωριά και δολοφόνησαν αμάχους, με τελικό προορισμό τα Καλάβρυτα, όπου και εισήλθαν την 9η Δεκεμβρίου. Συνολικά, σύμφωνα με τους νεότερους ιστορικούς, εκτελέσθηκαν 677 άμαχοι, από τους οποίους οι 499 στα Καλάβρυτα, πυρπολήθηκαν περίπου 1.000 σπίτια σε περισσότερα από 50 χωριά. Επιπλέον, τα ναζιστικά στρατεύματα λεηλάτησαν υλικά αγαθά, τρόφιμα, αμνοερίφια και βοοειδή ώστε, σύμφωνα με την ηγεσία της Μεραρχίας, να στερήσουν από τους κατοίκους των χωριών τα αναγκαία για την διαβίωσή τους.

Η σφαγή των Καλαβρύτων αποτελεί την πλέον ειδεχθή περίπτωση εγκλήματος πολέμου στην Ελλάδα, κατά την κατοχική περίοδο. Κανένας από τους υπευθύνους των εγκλημάτων αυτών δεν λογοδότησε στη δικαιοσύνη.

Τον Απρίλιο του 2000, ο τότε Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Γιοχάννες Ράου, επισκέφθηκε τα Καλάβρυτα όπου εξέφρασε αισθήματα ντροπής και βαθιάς θλίψης για την τραγωδία. Ωστόσο, δεν ανέλαβε την ευθύνη εξ ονόματος του γερμανικού κράτους και δεν αναφέρθηκε στο ζήτημα των αποζημιώσεων.

Στο βίντεο της εκπομπής του Χρήστου Βασιλόπουλου Μηχανή του Χρόνου: «Το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων» που ακολουθεί αναφέρονται συγκλονιστικά στοιχεία και μαρτυρίες θυμάτων.

Αιωνία η Μνήμη των Αθώων Μαρτύρων.
Δεν λησμονούμε!

Πηγές: Μηχανή του Χρόνου, Wikipedia.

Ίσως σας ενδιαφέρουν…

Αφήστε μια απάντηση