Ομιλία για την Εορτή των Ενόπλων Δυνάμεων (21-11-2023).

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΗΣ «ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ Ο ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ»

Ομιλία του Αλεξάνδρου Γ. Καραγιάννη Αξιωματικού ε.α. , Προέδρου του Συνδέσμου Αποστράτων Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας Δήμου Θέρμης Θεσσαλονίκης, «ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ Ο ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ», που εκφωνήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Θέρμης Θεσσαλονίκης, κατά την εορτή των Ενόπλων Δυνάμεων, την 21η Νοεμβρίου 2023, ημέρα Τρίτη.

*

Σεβαστοί Πατέρες

Κύριε Δήμαρχε, κύριοι Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι ,

Κύριοι εκπρόσωποι των Στρατιωτικών, Αστυνομικών και λοιπών Αρχών , Κυρίες και Κύριοι,

Η 21η Νοεμβρίου κάθε έτους, καθιερώθηκε από την Πολιτεία, ως ημέρα διπλής γιορτής. Γιορτάζουμε τα Εισόδια της Θεοτόκου, που με την ευλογία και τη βοήθειά της, οι Έλληνες έγραψαν λαμπρές σελίδες δόξας και ηρωισμού σε όλα τα πεδία των μαχών. Επίσης γιορτάζουμε και τιμούμε τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας. Οι αγώνες της χώρας μας δεν ήταν ποτέ κατακτητικοί , αλλά αμυντικοί και απελευθερωτικοί, με εχθρούς δυνατότερους και περισσότερους . Στο διάβα των αιώνων, κράτη, φυλές, έθνη, ιδέες και θρησκείες, πέρασαν πάνω από την μικρή και ασήμαντη γι΄ αυτούς Ελλάδα και συντρίφτηκαν, γονάτισαν και υποκλίθηκαν μπροστά στο μεγαλείο της Ελληνικής ψυχής. Μιας ψυχής που έμεινε αδούλωτη, παρά τις όποιες πιέσεις και επιρροές και τελικά μεγαλούργησε και κυριάρχησε, χάρη στη δυνατή πίστη στον Τριαδικό Θεό. Στην ιστορική μνήμη και στη συνείδηση του Ελληνικού λαού, η ορθόδοξη Εκκλησία αποτέλεσε το στήριγμα, την ελπίδα και τη σανίδα σωτηρίας του Γένους μας.

Πάντα, οι Έλληνες συνδύαζαν τη μάχη για την ελευθερία με τη δύναμη και τη χάρη του Θεού και της Παναγίας. Ειδικά η Θεοτόκος από τους Βυζαντινούς χρόνους μέχρι σήμερα, θεωρείται η προστάτιδα, η αρωγός και η Υπέρμαχος Στρατηγός του Έθνους σε όλους τους αγώνες του .

Σήμερα, είμαστε εδώ για να τιμήσουμε όλους εκείνους που πρόσφεραν και που προσφέρουν καθημερινά τον εαυτό τους στην υπηρεσία της πατρίδας, δηλ. τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, το Στρατό Ξηράς, την Πολεμική Αεροπορία, το Πολεμικό Ναυτικό και τα Σώματα Ασφαλείας, που αποτελούν συνολικά τους θεματοφύλακες της εθνικής μας ασφάλειας.

Για να τιμήσουμε και να θυμηθούμε όλους τους Έλληνες πολεμιστές, όλων των εποχών, τους αρχαίους Αθηναίους και Σπαρτιάτες, τους Θεσσαλούς και τους Μακεδόνες, τους Θράκες, τους Ηπειρώτες και τους Στερεολλαδίτες , τους Νησιώτες και τους Πελοπονήσιους , τους Κρήτες και τους Κύπριους. Να θυμηθούμε το Βυζάντιο, το 1821, το 1912 και ’13, τους αγώνες και το έπος του 1940.

Την υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ε.Δ της χώρας μας την βλέπουμε καθημερινά σε διάφορες διακλαδικές ασκήσεις (μεγάλης και μεσαίας κλίμακος), όπου οι Ένοπλες Δυνάμεις αποσπούν τον θαυμασμό και τα ευμενή σχόλια των ξένων παρατηρητών. Στις πρόσφατες διακλαδικές ασκήσεις, ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2023, ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΣ 2023, ΜΕΔΟΥΣΑ 13 που διεξήχθησαν στον Έβρο και τα ακριτικά νησιά και η Πολυεθνική άσκηση μεσαίας κλίμακας της Πολεμικής Αεροπορίας «ΗΝΙΟΧΟΣ 2023» που διεξήχθη σε όλο το εύρος του FIR Aθηνών, έδειξαν κατά κοινή ομολογία όλων των αξιολογητών «εχθρών» και φίλων, ότι το προσωπικό των Ε.Δ. που έλαβε μέρος σ’ αυτές, διακατέχεται από απαράμιλλο επαγγελματισμό, αυστηρή πειθαρχία, πίστη στην εκτέλεση του καθήκοντος και ηθικό ακμαιότατο.

Θα ήταν παράλειψη μου αν δεν ανέφερα στην ομιλία μου το συγκινητικό μήνυμα του λεοντόκαρδου πιλότου του F-16 Block 52 plus της Πολεμικής Αεροπορίας, του Σμηναγού Χρήστου Πάρη στη φετινή παρέλαση για το Έπος του 1940 στη Θεσσαλονίκη. Το μήνυμα του που προκάλεσε ρίγη συγκίνησης σε όλους, ήταν : «Καλημέρα Ελλάδα, μόνο οι ελεύθερες ψυχές κρατάνε ελεύθερες πατρίδες. Τιμή και δόξα σε εκείνους που θυσιάστηκαν για την πατρίδα ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.» Με τέτοιους πιλότους είναι γεγονός ότι στον ουρανό του Αιγαίου θα κυματίζει συνεχώς ΜΟΝΟ η γαλανόλευκη σημαία μας.

Μελετώντας την μακραίωνη Ελληνική Ιστορία μας διαπιστώνουμε ότι η αυταπάρνηση, η αυτοθυσία και η φιλοπατρία είναι τα τρία κοινά χαρακτηριστικά όλων των Ελλήνων ηρώων, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Γι΄ αυτό και εμείς σήμερα τιμάμε τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας, στρέφοντας με ευγνωμοσύνη, σεβασμό αλλά και δέος, το βλέμμα μας στην αγνή θυσία και στην υπερβατική αυταπάρνηση του ήρωα και διαχρονικού αγωνιστή της πανάρχαιας Ελληνικής Ιστορίας, την αδάμαστη ελληνική ψυχή του Έλληνα Αξιωματικού, Υπαξιωματικού και Οπλίτη, που πολέμησε, πολεμά και θα πολεμά στις επάλξεις, όπου και όποτε η Πατρίδα το ζητήσει.

Τους ευχαριστούμε και τους ευγνωμονούμε γιατί έταξαν τη ζωή τους να φυλάνε «Θερμοπύλες», για να μπορούμε όλοι εμείς σήμερα να ζούμε ελεύθερα και να προοδεύουμε σε έργα ειρηνικά.

Τους ευχαριστούμε, γιατί μας προσφέρουν αίσθηση όχι μόνο ασφάλειας και σιγουριάς, αλλά και υπερηφάνειας .

Αγαπητοί ένοπλοι συμπολίτες μας Αξιωματικοί και Οπλίτες, πρέπει να γνωρίζετε ότι είστε το πιο υγιές και αδιάφθορο κομμάτι του Ελληνικού λαού. Κρατήστε μέσα στην ψυχή σας άσβεστη την φλόγα της πίστης μας στον Χριστό και στην Αθάνατη Ελλάδα μας. Μη ξεχνάτε ότι είστε απόγονοι ηρώων, του Μιλτιάδη, του Λεωνίδα, του Κολοκοτρώνη, του Καραϊσκάκη, του Μακρυγιάννη, του Αθανάσιου Διάκου, του Μιαούλη, της Μπουμπουλίνας, του Παύλου Μελά. Πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν είστε μόνοι, ολόκληρος ο Ελληνικός λαός είναι κοντά σας, σας αγαπά, σας εκτιμά, σας θαυμάζει και μπορείτε να υπολογίζετε σ’ αυτόν, όπως κι αυτός σε εσάς. Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά, ότι αυτό που διατηρεί ακόμα την Ελλάδα μας όρθια και ζωντανή, είναι η ορθόδοξη ελληνική οικογένεια και η ελληνική παιδεία .

Οφείλουν να κατανοήσουν πολύ καλά οι ηγέτες της χώρας μας, αλλά κυρίως των γειτονικών χωρών, ότι η Ιστορία τιμωρεί αμείλικτα όλους εκείνους που την λησμονούν, την υποτιμούν αλλά προπάντων, εκείνους που την παραποιούν και την παραχαράσσουν.

Εμείς πρέπει να αντισταθούμε σε τέτοιες ιστορικές παραποιήσεις και μεθοδεύσεις αφελληνισμού και αποχριστιανισμού του Ελληνικού Λαού, και να διαφυλάξουμε όλα όσα οι πρόγονοί μας μας κληροδότησαν, θυσιάζοντας αν χρειαστεί, ακόμα και την ίδια μας την ζωή .

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, εμείς οι νεότεροι Έλληνες, ότι όλοι οι νικηφόροι αγώνες και τα ηρωικά έπη των προγόνων μας, ήταν αποτέλεσμα καθάριας και ανόθευτης πίστεως στον Αληθινό Θεό, ομοψυχίας, ενότητας και απαράμιλλου πνεύματος αυτοθυσίας, αυταπάρνησης και ηρωισμού για την διατήρηση της ακεραιότητας της Πατρίδος μας και της διαφύλαξης των ιερών, των οσίων και των διαχρονικών αξιών και ιδεωδών της Ελληνικής Φυλής μας.

Σήμερα, παρόλο που τα σύννεφα του πολέμου και των εχθρικών διαθέσεων των γειτόνων μας πυκνώνουν ταχύτατα (πόλεμοι Ουκρανίας –Ρωσίας, Τουρκίας – Συρίας, Ισραήλ – Παλαιστίνης) και παρόλο που η Ελλάδα γεμίζει καθημερινά με χιλιάδες ανεπιθύμητους και αλλόθρησκους λαθρομετανάστες, πιστεύω και εύχομαι από καρδιάς, ότι τελικά ο Ελληνικός λαός και ο φιλόχριστος Ελληνικός Στρατός, δεν θα αποκοπεί από την πίστη του, τις ρίζες του, τις αξίες του και τα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη του. Αν χρειαστεί θα αντισταθεί, θα πολεμήσει και τελικά με την βοήθεια και τη δύναμη του Θεού θα διαλύσει τα εχθρικά σύννεφα και θα νικήσει τον κάθε επιβουλέα, γράφοντας και πάλι, νέα ηρωικά έπη και η Ελλάδα μας θα παραμείνει Αθάνατη στους αιώνες. Αυτό θα γίνει όταν οι ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ της πατρίδας μας παραμείνουν ΙΣΧΥΡΕΣ και ΑΞΙΟΜΑΧΕΣ.

Σήμερα επίσης γιορτάζουν και οι Βετεράνοι και οι Απόστρατοι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, που αρκετοί είναι σήμερα κοντά μας, γι ΄αυτό επιτρέψτε μου να τους απευθύνω δυο λόγια.

Αγαπητοί συνάδελφοι, κάποτε έρχεται το λυκόφως της καριέρας μας, που έχει εξανεμίσει όλη τη πίστωση του χρόνου που μας έδωσε η ζωή.

Μπορεί να κρεμάσαμε τις στολές μας στην ντουλάπα, μπορεί να ασπρίσανε τα μαλλιά μας, αλλά σίγουρα αφήσαμε το πιο ωραίο κομμάτι της ψυχής μας στην προκάλυψη, ξαγρυπνώντας στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας, στα ξάρτια των πολεμικών μας καραβιών, στα μαχητικά μας αεροσκάφη και στο πεζοδρόμιο κυνηγώντας κακοποιούς και παράνομους. Να είστε σίγουροι ότι, αν μας χρειαστεί και πάλι η Πατρίδα, θα βρεθούμε εκεί που μάθαμε να την υπηρετούμε, με όσες δυνάμεις μας έχει αφήσει ο πανδαμάτωρ χρόνος.

Είναι γνωστό σε όλους τους απανταχού Έλληνες ότι ο Ελληνορθόδοξος Πολιτισμός είναι ζυμωμένος με δύο (2) πνευματικά υλικά: Με το αρχαίο αθάνατο Ελληνικό Πνεύμα και την Πίστη στον Τριαδικό Θεό. Αυτά τα δύο πνευματικά εφόδια είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι, τα αγκωνάρια όπως λέει ο λαός μας, που κρατούν όρθιο το οικοδόμημα του Ελληνικού Έθνους. Είναι οι διαχρονικές αξίες και τα ιδανικά που έχουν όλοι οι Έλληνες όπου γης, στην Αμερική, στη Αυστραλία, στην Ασία στην Αφρική, στην Ευρώπη.

Θα κλείσω την ομιλία μου με μία ευχή – προτροπή:

Πολιτικοί και Στρατιωτικοί Άρχοντες, Στελέχη του Ένδοξου Ελληνικού Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας, Δάσκαλοι, Γονείς και Ελληνόπουλα όλων των ηλικιών, φυλάξτε βαθιά μεσ’ στην καρδιά σας αυτά τα δύο πνευματικά αγκωνάρια δηλ. την Αγάπη προς την Πατρίδα μας και την Πίστη στο Χριστό μας, και να είστε σίγουροι ότι το οικοδόμημα της Ελλάδος και του Ελληνικού Έθνους δεν θα γκρεμιστεί ποτέ, αλλά θα παραμείνει Αθάνατο στους αιώνες.

Ζήτω το Έθνος μας,

Ζήτω η Ελλάδα μας,

Ζήτω η Μακεδονία μας,

Ζήτω οι Αθάνατοι Ήρωες μας,

Ζήτω οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας μας.

Σας ευχαριστώ από καρδιάς για τη προσοχή σας και την υπομονή σας.

– Ο-

Πρόεδρος του Συνδέσμου

Αλέξανδρος . Γ. Καραγιάννης

Αξιωματικός ε.α.

Ίσως σας ενδιαφέρουν…

Αφήστε μια απάντηση