Ερμηνεία της Παραβολής του Ασώτου από τους Πατέρες της Εκκλησίας μας.

Γράφει ο Αλέξανδρος Γεωρ. Καραγιάννης.

Αγαπητοί Συμμαθητές , Συνάδελφοι και Φίλοι

Καλή και ευλογημένη Κυριακή. Η παραβολή του Ασώτου Υιού σήμερα. Η παραβολή αυτή από μόνη της θα ήταν αρκετή (όπως ομολογούν οι Άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας μας) , αν τυχόν (μη γένοιτο ) δεν υπήρχαν τα Ευαγγέλια, να διδάξει σωτηρία τους ανθρώπους.

Η μεγίστη σπουδαιότητα της παραβολής αυτής εδράζεται, κατά την ερμηνεία των Αγίων Πατέρων της Εκκλησίας μας, σε τρεις λέξεις: α.Αναστάς β.Πορευθώ και γ.Ερώ.

Ερμηνεία των τριών λέξεων.

1. Αναστάς = αφύπνιση από τον λήθαργο της αμαρτίας , συναίσθηση της αμαρτωλότητος μου και οριστική απόφαση να αφήσω την ζωή των χοίρων (ζωή χοίρων = ζωή της εσχάτης ασωτίας , εκεί όπου κυριαρχεί ο βούρκος όλων των θανασίμων αμαρτημάτων – πορνείας, μοιχείας, φόνου, σατανικού εγωϊσμού, ασεβείας, αχαριστίας, πλεονεξίας, ηδυπαθείας κ.α).

2. Πορευθώ = αφού αποφασίσω οριστικά (πνευματικά-νοητικά) να αλλάξω τρόπο ζωής, υλοποιώ την απόφαση μου αυτή και στην πράξη. Δηλαδή ενώ στην αρχή είχα τα νώτα μου στραμμένα προς τον Θεό – Πατέρα και το πρόσωπο μου προς τούς χοίρους , τώρα (κάνω μεταβολή και στροφή 180 μοιρών ) και αφήνοντας το σκοτάδι, τον θάνατο της ψυχής και την κόλαση της αμαρτίας, στρέφω το πρόσωπο μου προς τον Θεό – Πατέρα που είναι το Φως, η Ζωή, η Αλήθεια, η Αγάπη και ο Παράδεισος και πορεύομαι ολοταχώς να Τον συναντήσω, διαισθανόμενος ότι ο Θεός – Πατέρας είναι ο μονός που με αγάπα ειλικρινά.

3. Ερώ = αφού έχω συναισθανθεί πλήρως την αμαρτωλότητα μου και άλλαξα τρόπο ζωής δείχνοντας έμπρακτα την μετάνοιά μου (μετα-νοια = “αλλάζω μυαλά ” = αλλαγή τρόπου σκέψης και ζωής), πηγαίνω στον στοργικό Θεό – Πατέρα μου = πνευματικό μου (εξομολόγο) και εκφράζω με πόνο και συντριβή καρδιάς την αμαρτωλότητα μου (λέγοντας όλα τα αμαρτήματα μου ) και την ειλικρινή και έμπρακτη μετάνοιά μου .

Συμπερασματική και λακωνική ερμηνεία των 3 λέξεων:

  1. Αναστάς = οριστική απόφαση αλλαγής τρόπου ζωής.
  2. Πορευθώ = έμπρακτη μετάνοια και αλλαγή πορείας από την ζωή της αμαρτίας προς την ζωη της αρετής.
  3. Ερώ = εξομολόγηση όλων των αμαρτημάτων μου στον πνευματικό μου (εξομολόγο).

Σπουδαιοτάτη επισήμανση :

Eξομολογόση χωρίς μετάνοια δεν γίνεται , ούτε μετάνοια χωρίς εξομολόγηση .

Σας εύχομαι από καρδιάς
Καλό υπόλοιπο Τριωδίου – Καλή και Ευλογημένη Σαρακοστή.

Αλέξανδρος Γεωρ. Καραγιάννης
Πρόεδρος Αποστράτων Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων
και Σωμάτων Ασφαλείας Θέρμης
«ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ Ο ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ»
Τηλ. Επικ. 6944247972

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση