Πάσχα 2022.

Αγαπητοί μου συμμαθητές,
Καθώς πλησιάζουμε προς το Άγιον Πάσχα, βιώνουμε όλο και περισσότερο τη σκληρή πραγματικότητα της καθημερινής μας ζωής.

Η οσμή του θανάτου από την πανδημία συνεχίζει ακόμη να μας απειλεί, ενώ ο διχασμός θριαμβεύει στις οικογένειες, την εκκλησία και την κοινωνία γενικότερα, με αφορμή την μεθοδολογία της αντιμετωπίσεώς της.

Μέσα στο ζοφερό αυτό περιβάλλον, η βία στην καθημερινή μας ζωή, μας αφήνει άφωνους πολλές φορές από τη σκληρότητα της εγκληματικότητας από νέους κυρίως, μόνο κατ΄ όνομα ΄΄γονείς΄΄, ΄΄συζύγους΄΄, ΄΄φιλάθλους΄΄ ή ΄΄ καλλιτέχνες΄΄, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η  ζωή και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ουδεμία αξία έχει για πολλούς συνανθρώπους μας.

Σε όλα αυτά, επικάθησε τελευταία και η καταχνιά του πολέμου και του σπαραγμού μεταξύ ορθοδόξων λαών. Αιτία, οι αρρωστημένες φιλοδοξίες και οι αναθεωρητικές διεκδικήσεις εμμονικών, συμπλεγματικών και εμπαθών ηγεσιών. Είναι αυτές, που τραυματίζουν φρικτά όχι μόνο την πανορθόδοξη ενότητα αλλά και την παγκόσμια ειρήνη, δημιουργώντας αναθυμιάσεις φόβου, μίσους, θανάτου, διχασμών, καταστροφών και ατελείωτων ρευμάτων δυστυχίας και προσφυγιάς.

Όμως στο πρόσωπο του ανθρώπου που δοκιμάζεται με αυτόν τον σκληρό τρόπο, ο Κύριος θυσιάζεται, σταυρώνεται, ενταφιάζεται και την τρίτη ημέρα ανασταίνεται καταργώντας το κράτος του θανάτου. Ταυτόχρονα, ανοίγει τις πύλες της αιωνίου ζωής για όλους μας.΄΄…..Μηδείς θρηνείτω πενίαν˙ ἐφάνη γάρ ἡ κοινή Βασιλεία. Μηδείς ὀδυρέσθω πταίσματα˙ συγνώμη γάρ ἐκ τοῦ τάφου ἀνέτειλε. Μηδείς φοβείσθω θάνατον˙ ἠλευθέρωσε γάρ ἡμᾶς ὁ τοῦ Σωτῆρος θάνατος. …..΄΄ (Κατηχητικός Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου).

Γι΄ αυτό, ας ανοίξουμε τις καρδιές μας, ας καθαρίσουμε τις αισθήσεις μας από τον ρύπο της αμαρτίας της εποχής και ας σπεύσουμε ΄΄ όρθρου βαθέως΄΄ προς το κενό μνήμα Του με τον πόθο, τη λαχτάρα και την πίστη των μυροφόρων. Ας ΄΄ ευφρανθώμεν ενθέως΄΄ τη νίκη του Αναστάντος Κυρίου, τη νίκη της Ζωής, που θα είναι και η δική μας νίκη επί των παθών και πειρασμών μας.

Έτσι το Άγιο Φως, θα αναδύεται πάντα από τον Πανάγιο Τάφο και η ελπίδα και η  ζωή θα ανατέλλει διαρκώς

Χριστός Ανέστη- Αληθώς Ανέστη
Καλό Πάσχα και ευλογημένη Ανάσταση.

.

Με αγάπη
Θεόκλητος Ρουσάκης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση