Τα τουρκικά fake news.

Του Λεωνίδα Κουμάκη, μέλους του ΙΗΑ.

(photo via pexels.com)

Όπως είναι γνωστό, ένα από τα ισχυρά «όπλα» του υβριδικού ή του πραγματικού πολέμου αποτελούν οι ψευδείς ειδήσεις (fake news), που διοχετεύονται κατάλληλα από τους μηχανισμούς προπαγάνδας ενός κράτους, προκειμένου να προετοιμάσουν ή να επηρεάσουν την κοινή γνώμη, με την ευρύτατη έννοια της, προς την κατεύθυνση των στόχων του.

Η Τουρκία χρησιμοποιεί ευρέως τις ψευδείς ειδήσεις σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα (πολιτικό, διπλωματικό, στρατιωτικό, πολιτιστικό, οικονομικό κ.α) προκειμένου να εξυπηρετήσει τους ποικιλόμορφους στόχους της.

Απέναντι σε Ελληνική και Κυπριακή Δημοκρατία το «όπλο» αυτό χρησιμοποιείται διαχρονικά, αδιάκοπα και με χονδροειδή παραμόρφωση της αλήθειας υπηρετώντας πιστά την φιλοσοφία του Υπουργού Προπαγάνδας της Ναζιστικής Γερμανίας (1933 – 1945Πάουλ Γιόζεφ Γκαίμπελς «Όσο μεγαλύτερο το ψέμα και όσο περισσότερο επαναλαμβάνεται, τόσο πιο πιστευτό γίνεται».

Η τακτική αυτή ακολουθείται από την Τουρκία επί ολόκληρες δεκαετίες, συνοδεύεται με μονομερείς ενέργειες ή αποφάσεις που αγνοούν τα διεθνώς κατοχυρωμένα κυριαρχικά δικαιώματα των γειτόνων της και κλιμακώθηκε επικίνδυνα μετά τον αιφνίδιο υβριδικό πόλεμο που κήρυξε εναντίον της Ελλάδος τον Φεβρουάριο του 2020 στον Έβρο και ακολούθως στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, με κυνικό «όπλο» ένα ολόκληρο στρατό ταλαιπωρημένων ανθρώπων αλλά και τζιχαντιστών, στο συντριπτικό τους ποσοστό από Ασία και Αφρική, οι οποίοι υποδύονταν τους πρόσφυγες από την Συρία.

Από τότε και για δύο ολόκληρα χρόνια (2020-2022) η Τουρκία χρησιμοποίησε τις ψευδείς ειδήσεις (fake news) σχεδόν σε καθημερινή βάση, από τα πιο επίσημα χείλη της: Ρ. Τ. Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, Χουλουσί Ακάρ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Ντεβλέτ Μπαχτσελή, Ομέρ Τσελίκ, Σουλειμάν Σοιλού και άλλους πολλούς.

Κλασσικό παράδειγμα αποτελεί η ανάρτηση που έκανε στο twitter ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, στις 3 Μαρτίου 2020«Ώρα 9:15. Είναι ώρα να εγκαταλείψουν την Τουρκία για την Ελλάδα μέσω της Αδριανούπολης 130.469 μετανάστες».

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η κατεπείγουσα επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κωνσταντινούπολη (13 Μαρτίου 2022), είχαν σαν προσωρινό αποτέλεσμα την «αναστολή» ή την αποδυνάμωση της τουρκικής, καθημερινής πρακτικής των ψευδών ειδήσεων.

Μετά όμως από την παρέλευση ενός μικρού χρονικού διαστήματος, η Τουρκία άρχισε να επανέρχεται σταδιακά στους γνωστούς ρυθμούς μονομερών ενεργειών και ψευδών ειδήσεων:

Στις 17 Μαρτίου 2022, λίγα εικοσιτετράωρα μετά την συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, ο ΥΠΕΘΑ της Τουρκίας συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον Έλληνα ομόλογό του στο πλαίσιο της Συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ. Ο Τούρκος ΥΠΕΘΑ Χ. Ακάρ δεν έχασε την ευκαιρία για να επιδοθεί στην αγαπημένη συνήθεια των Τούρκων, λέγοντας (μεταξύ άλλων) και τα εξής: «…Ήταν θετική η συνάντηση …. είναι σημαντικό για την ευημερία των λαών των δύο χωρών και την μοιρασιά των ομορφιών και του πλούτου του Αιγαίου. Υπάρχει τουρισμός, αλιεία και άλλες πλουτοπαραγωγικές πηγές. Είμαστε υπέρ της κοινής εκμετάλλευσής τους, το έχουμε δηλώσει αυτό…». Η απάντηση του Έλληνα ΥΠΕΘΑ ήταν άμεση«Ασφαλώς και δεν τέθηκε θέμα «συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου» και ούτε άλλωστε μπορούσε να τεθεί».

Στις 21 Μαρτίου 2022, προκειμένου να καλλιεργηθεί, στην τουρκική και διεθνή κοινή γνώμη η εντύπωση ότι η Τουρκία αποτελεί την βάση επίλυσης του πολέμου στην Ουκρανία, ο μεν προεδρικός εκπρόσωπος Ιμπραήμ Καλίν δήλωσε ότι «Η Τουρκία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει συνάντηση Πούτιν –Ζελένσκι», ο δε Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου προεξόφλησε ότι «Οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία».

Στις 23 Μαρτίου 2022 ο Τούρκος ΥΠΕΞ βρήκε την ευκαιρία, στο πλαίσιο της συνόδου των ΥΠΕΞ του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ), που πραγματοποιήθηκε στο Πακιστάν (Ισλαμαμπάντ) να μεταδώσει ανενόχλητος πλούσιο και χονδροειδές «υλικό» ψευδών ειδήσεων: «Οι μουσουλμάνοι Τούρκοι, που κρατούν ζωντανό το κάλεσμα στη Δυτική Θράκη εδώ και 7 αιώνες και στην Κύπρο για 5 αιώνες, στερούνται τα βασικά τους δικαιώματα στον 21ο αιώνα».

Την 30 Μαρτίου 2022 ο Τούρκος ΥΠΕΞ έγραψε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα εξής: «Υπενθυμίζω στην Ελλάδα ότι ο σεβασμός στους εκλεγμένους μουφτήδες αποτελεί όρο της συνθήκης της Λωζάνης». Φυσικά, τέτοιος όρος δεν υπάρχει στην Συνθήκη της Λωζάνης και το ελληνικό ΥΠΕΞ έσπευσε να αποκαταστήσει την αλήθεια: «Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών είναι πάντα πρόθυμο να αποστείλει στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών το κείμενο της Συνθήκης της Λωζάννης με τη θερμή παράκληση να υποδειχθεί στην Ελλάδα το άρθρο στο οποίο αναφέρεται ότι οι μουφτήδες της Μουσουλμανικής Μειονότητας εκλέγονται. Ως γνωστόν, σχετική πρόβλεψη στη Συνθήκη της Λωζάνης δεν υπάρχει».

Την Πρωταπριλιά του 2022, ο Σουλειμάν Σοϊλού, ο Τούρκος υπουργός εσωτερικών και φερόμενος σαν πολιτικός αρχηγός του τουρκικού υπόκοσμου, αγανακτισμένος για την αδυναμία απρόσκοπτης «διοχέτευσης» μουσουλμανικών πληθυσμών από Πακιστάν, Αφγανιστάν και Αφρική προς την Ελλάδα, με δηλώσεις του κατέφυγε για πολλοστή φορά στην παραδοσιακή, τουρκική συνήθεια: «Η Δύση σωπαίνει όταν οι μετανάστες παγώνουν μέχρι θανάτου μετά από τις επαναπροωθήσεις που κάνουν. Αυτό το καλύπτει η Frontex μια οργάνωση που ίδρυσε η ΕΕ και μοιάζει με τρομοκρατική οργάνωση. Δεν έχουν έλεος. Μην νομίσετε ποτέ πως έχουν συμπόνια ή έστω ένα κομμάτι ανθρωπιάς μέσα τους». Μόλις λίγους μήνες νωρίτερα είχε δηλώσει ότι «Ο οργανισμός Frontex πρέπει να καταργηθεί, αποτελεί μαύρο θεσμό του αιώνα μας» μη παραλείποντας φυσικά να αναφερθεί και στην Ελλάδα: «Οι επαναπροωθήσεις που γίνονται, ειδικά από την Ελλάδα, είναι ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Στις 4 Απριλίου 2022 το Τουρκικό ΥΠΕΘΑ ανακοίνωσε με κάθε επισημότητα πως «Η Ελλάδα παραβίασε 423 φορές το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών». Αμέσως μετά, την σκυτάλη ανέλαβε ο απόστρατος αρχηγός της υπηρεσίας πληροφοριών των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας, Ισμαήλ Πεκίν δηλώνοντας πως «Τα νησιά αυτά αποτελούν απειλή για την Τουρκία διότι τοποθέτησαν όπλα αλλά δεν βλέπουμε και την πίσω πλευρά των νησιών. Τη δυτική πλευρά τους. Αν δεν έχετε εξελιγμένους δορυφόρους δεν ξέρουμε τι ετοιμασίες κάνουν και πόσες στρατιωτικές δυνάμεις έχουν».

Στις 5 Απριλίου 2022 έγινε γνωστό πως η Τουρκία διαφημίζει ένα νέο πύραυλο, με την εμπορική ονομασία «Τσακίρ» και ένα διαφημιστικό βίντεο στο οποίο ο νέος πύραυλος στοχεύει σε Ελληνικό νησί του Αιγαίου!

Στις 6 Απριλίου 2022 ο ειδικός αναλυτής σε θέματα ασφάλειας του CNN TURK Αμπντουλλάχ Aγάρ, πρότεινε μια στρατιωτική επιχείρηση κατά της Ελλάδας κατά το πρότυπο της «επιχείρησης» στην Συρία που έγινε παρά την θέληση των ΗΠΑ, με αφορμή τον εξοπλισμό των ελληνικών νησιών που «απειλούν την Τουρκία».

Στις 7 Απριλίου 2022 ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποστάγ κατηγόρησε την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης διότι «Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει εκδώσει αποφάσεις ότι παραβιάζονται τα δικαιώματα των μουσουλμάνων (τους αποκαλεί «Τούρκους») στη Δυτική Θράκη, αλλά η Επιτροπή Υπουργών δεν εξέτασε καν αυτό το θέμα, ακόμα και μετά από χρόνια, παρόλο που έγιναν οι απαραίτητες κοινοποιήσεις στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης». Τώρα αν η ίδια η Τουρκία έχει πετάξει εκατοντάδες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου εναντίον της στον κάλαθο των άχρηστων αρνούμενη να τις εφαρμόσει, φαίνεται ότι δεν έχει καμιά απολύτως σημασία για τον Τούρκο υπουργό…

Στις 8 Απριλίου 2022 η Τουρκία εξέδωσε μια εντελώς παράνομη NAVTEX «δεσμεύοντας» περιοχές οι οποίες βρίσκονται μέσα στην καρδιά του Αιγαίου και σε χώρους ξεκάθαρα ελληνικής δικαιοδοσίας, «για την παροχή υπηρεσιών έρευνας και διάσωσης» το χρονικό διάστημα 6,7,12,13 Μαΐου 2022. Η διεθνώς καθιερωμένη πρακτική η «περιοχή ευθύνης» κάθε κράτους να συμπίπτει με το αντίστοιχο FIR (στην προκειμένη περίπτωση το FIR Αθηνών), αγνοείται συστηματικά από την Τουρκία η οποία αρνείται να υπογράψει με την Ελλάδα συμφωνία «για συνεργασία σε θέματα ναυτικής έρευνας και διάσωσης» προκειμένου να «ζωγραφίζει» αυθαίρετα και κατά το δοκούν, τις «περιοχές ευθύνης» της.

Συμπεράσματα: Ελλάδα και Κύπρος δεν έχουν ούτε λεπτό εφησυχασμού απέναντι στον διαρκώς ανανεούμενο επεκτατισμό και αναθεωρητισμό της σημερινής Τουρκίας.

Με επίσημο πληθωρισμό άνω του 60% (τον Μάρτιο 2022 ο επίσημος πληθωρισμός στην Τουρκία έφτασε στο ιλιγγιώδες 61,1%), με ολοένα και μεγαλύτερη δυσαρέσκεια απέναντι στην συμμαχία Ερντογάν – Μπαχτσελή και (κατά Εζγκιούρ Εζέλ, αντιπρόεδρο κοινοβουλευτικής ομάδας αξιωματικής αντιπολίτευσης) της τουρκικής μαφίας, οι «διέξοδοι» που απομένουν μέχρι τις επόμενες τουρκικές «εκλογές» περιορίζονται ολοένα και περισσότερο, με δύο επιλογές να εμφανίζονται σε κορυφαίες θέσεις των πιθανών εξελίξεων:

Είτε κάποια στρατιωτική επιχείρηση εναντίον Ελληνικών ή Κυπριακών στόχων (σημαντικοί εξόριστοι τούρκοι καθηγητές και αναλυτές θεωρούν το σενάριο αυτό πιθανό), είτε εσωτερική επιχείρηση κατατρομοκράτησης του πληθυσμού με «τρομοκρατικές επιθέσεις» και πολλούς νεκρούς παραμονές εκλογών – ανάλογο, πετυχημένο προηγούμενο ήδη υπάρχει. Ο στόχος βέβαια παραμένει ο ίδιος: η συσπείρωση γύρω από το παλάτι.

Η αύξηση της έντασης των επαναλαμβανόμενων τουρκικών fake news πρέπει να θεωρείται δεδομένη, όπως ακριβώς έλεγε ο Γκαίμπελς: «Όσο μεγαλύτερο το ψέμα και όσο περισσότερο επαναλαμβάνεται, τόσο πιο πιστευτό γίνεται».

Πηγή

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση