Συστήματα αναγνώρισης προσώπου (face recognition) και η χρήση τους στον πόλεμο της Ουκρανίας.

(via pixabay.com)

Τις εβδομάδες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Hoan Ton-That, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας αναγνώρισης προσώπου Clearview AI, σκέφτηκε πως η τεχνολογία της εταιρείας του, θα μπορούσε να προσφέρει σαφήνεια σε περίπλοκες καταστάσεις που προκύπτουν κατά τη διάρκεια ενός πολέμου.

«Θυμάμαι να βλέπω βίντεο με αιχμαλώτους Ρώσους στρατιώτες και τη Ρωσία να ισχυρίζεται ότι ήταν ηθοποιοί», δήλωσε στους ΝΥΤ ο Ton-That. «Σκέφτηκα ότι αν οι Ουκρανοί μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το Clearview, θα μπορούσαν να πάρουν περισσότερες πληροφορίες ώστε να επαληθεύσουν την ταυτότητα των Ρώσων».

Στις αρχές Μαρτίου, απευθύνθηκε σε ανθρώπους που θα μπορούσαν να τον βοηθήσουν να έρθει σε επαφή με την ουκρανική κυβέρνηση. Ένα από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Clearview ετοιμαζόταν να συναντήσει Ουκρανούς αξιωματούχους και προσφέρθηκε να τους μεταφέρει το μήνυμα του επιχειρηματία.

Ο Ton-That συνέταξε μια επιστολή στην οποία εξηγούσε ότι η εφαρμογή του «μπορεί να αναγνωρίσει αμέσως κάποιον μόνο από μια φωτογραφία» και ότι η αστυνομία και οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες στις Ηνωμένες Πολιτείες την χρησιμοποιούν για την εξιχνίαση εγκλημάτων. Βέβαια, αυτή η τεχνολογία έχει προκαλέσει αντιδράσεις σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής, ενώ έχουν προκύψει ερωτήματα σχετικά με τον ρατσισμό και την προκατάληψη στα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης.

Το λογισμικό, το οποίο μπορεί να αναγνωρίσει έναν ύποπτο που έχει καταγραφεί σε βίντεο παρακολούθησης, θα μπορούσε να είναι πολύτιμο για μια χώρα που δέχεται επίθεση, έγραψε ο Ton-That. Αξίζει να σημειωθεί ότι η βάση δεδομένων της εταιρείας διαθέτει 20 δισεκατομμύρια εικόνες προσώπων από το δημόσιο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων ρωσικών κοινωνικών ισοτόπων όπως το VKontakte.

Ο Ton-That αποφάσισε να προσφέρει τις υπηρεσίες της Clearview στην Ουκρανία δωρεάν, όπως ανέφερε νωρίτερα το Reuters. Τώρα, λιγότερο από ένα μήνα αργότερα, η Clearview με έδρα τη Νέα Υόρκη έχει δημιουργήσει περισσότερους από 200 λογαριασμούς για χρήστες σε πέντε ουκρανικές κυβερνητικές υπηρεσίες, οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 5.000 αναζητήσεις. Η Clearview έχει επίσης μεταφράσει την εφαρμογή της στα ουκρανικά.

«Ήταν τιμή μου να βοηθήσω την Ουκρανία», δήλωσε ο Ton-That. Το σύστημα έχει ταυτοποιήσει νεκρούς στρατιώτες και αιχμαλώτους πολέμου, καθώς και ταξιδιώτες στη χώρα.

Η ταυτοποίηση των νεκρών στρατιωτών και η ενημέρωση των οικογενειών τους αποτελεί μέρος μιας εκστρατείας, σύμφωνα με ανάρτηση του Ουκρανού αντιπροέδρου της κυβέρνησης, στο Telegram. Στόχος της εκστρατείας αυτής, είναι να διαρρεύσει στο ρωσικό κοινό το κόστος της σύγκρουσης και να «καταρριφθεί ο μύθος μιας ειδικής επιχείρησης στην οποία δεν έχει στρατολογηθεί κανείς και δεν πεθαίνει κανείς».

Ωστόσο οι επικριτές προειδοποιούν ότι οι εταιρείες τεχνολογίας θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν την κρίση και ότι τυχόν λάθη θα μπορούσαν να έχουν ολέθριες συνέπειες σε μια εμπόλεμη ζώνη.

Η Έβαν Γκριρ, αναπληρώτρια διευθύντρια της ομάδας για τα ψηφιακά δικαιώματα Fight for the Future, είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε χρήση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου και πιστεύει ότι θα πρέπει να απαγορευτεί παγκοσμίως, επειδή οι κυβερνήσεις την χρησιμοποίησαν για την δίωξη μειονοτικών ομάδων και την καταστολή της διαφωνίας. Η Ρωσία και η Κίνα, μεταξύ άλλων, έχουν αναπτύξει προηγμένη τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου σε διάφορες πόλεις.

«Οι εμπόλεμες ζώνες χρησιμοποιούνται συχνά ως πεδία δοκιμών όχι μόνο για όπλα αλλά και για εργαλεία επιτήρησης που αργότερα αναπτύσσονται σε άμαχους πληθυσμούς ή χρησιμοποιούνται για σκοπούς επιβολής του νόμου ή ελέγχου του πλήθους», δήλωσε στους ΝΥΤ η Γκριρ. «Εταιρείες όπως η Clearview είναι πρόθυμες να εκμεταλλευτούν την ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία για να εξομαλύνουν τη χρήση του επιβλαβούς και επεμβατικού λογισμικού τους».

Η Clearview αντιμετωπίζει αρκετές αγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ η χρήση των φωτογραφιών των ανθρώπων χωρίς τη συγκατάθεσή τους έχει κηρυχθεί παράνομη στον Καναδά, τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Αυστραλία και την Ιταλία.

Ενώ η εταιρεία λέει ότι διαθέτει την βάση δεδομένων της μόνο στις αστυνομικές αρχές, άλλες υπηρεσίες αναγνώρισης προσώπου όπως οι PimEyes και FindClone, είναι διαθέσιμες σε οποιονδήποτε είναι πρόθυμος να πληρώσει γι’ αυτές. Το PimEyes βρίσκει δημόσιες φωτογραφίες στο διαδίκτυο, ενώ το FindClone αναζητά φωτογραφίες που προέρχονται από τον ρωσικό ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης VKontakte.

Ο Άρικ Τόλερ, διευθυντής έρευνας στο Bellingcat, δήλωσε ότι προτιμά να χρησιμοποιεί τη μηχανή αναζήτησης προσώπων FindClone. Αναφέρθηκε σε ένα τρίωρο βίντεο παρακολούθησης που ήρθε στην επιφάνεια αυτή την εβδομάδα, το οποίο λέγεται ότι προέρχεται από μια υπηρεσία ταχυμεταφορών στη Λευκορωσία. Το συγκεκριμένο βίντεο δείχνει άνδρες με στρατιωτικές στολές να συσκευάζουν υλικά, συμπεριλαμβανομένων τηλεοράσεων, μπαταριών αυτοκινήτων και ενός ηλεκτρικού σκούτερ, για αποστολή. Ο Τόλερ είπε ότι το FindClone του επέτρεψε να επιβεβαιώσει ότι επρόκειτο για Ρώσους στρατιώτες που έστελναν λάφυρα στα σπίτια τους από την Ουκρανία.

Η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου έχει δυνατότητες πέρα από τον εντοπισμό θυμάτων ή την παρακολούθηση συγκεκριμένων μονάδων. Ο Πίτερ Σίνγκερ, μελετητής ασφάλειας στο New America, μια δεξαμενή σκέψης στην Ουάσιγκτον, δήλωσε ότι η αυξανόμενη διαθεσιμότητα δεδομένων σχετικά με τους ανθρώπους και τις κινήσεις τους, θα διευκολύνει τον εντοπισμό ατόμων που ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου. Αλλά μπορεί επίσης να δυσκολέψει τους αμάχους που προσπαθούν να κρυφτούν από τις ρωσικές δυνάμεις.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι η πρώτη μεγάλη σύγκρουση στην οποία η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου χρησιμοποιείται σε τέτοια κλίμακα, αλλά δεν θα είναι η τελευταία», δήλωσε στους ΝΥΤ ο Σίνγκερ. «Θα είναι όλο και πιο δύσκολο για τους μελλοντικούς πολεμιστές να κρατήσουν μυστική την ταυτότητά τους, όπως ακριβώς και για τους κανονικούς πολίτες που περπατούν στους δρόμους της πόλης σας».

«Σε έναν κόσμο όπου συγκεντρώνονται όλο και περισσότερα δεδομένα, ο καθένας αφήνει ένα ίχνος από τελείες που μπορούν να συνδεθούν», πρόσθεσε.

Πηγή

Ίσως σας ενδιαφέρουν…

Αφήστε μια απάντηση