Εκδήλωση Mνήμης και Tιμής για το Ολοκαύτωμα των Κερδυλλίων.

Δημοσιεύτηκε από την Ζωή Χειμωνίδου

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στα Νέα Κερδύλλια, η εκδήλωση μνήμης για τους δολοφονημένους αμάχους κατοίκους Άνω και Κάτω Κερδυλλίων από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, την 17η Οκτωβρίου του 1941.

Το πρωί τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων., ενώ ακολούθησε Επιμνημόσυνο Αρχιερατικό Τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των θυμάτων.

Συμπληρώθηκαν 80 χρόνια από τις 17-10-1941, από το ολοκαύτωμα των Κερδυλλίων, το πρώτο στην Ευρώπη, από τους Γερμανούς φασίστες κατακτητές. Διακόσιοι πενήντα κάτοικοι, όλος ο ανδρικός πληθυσμός 16-60 χρόνων των Άνω και Κάτω Κερδυλλίων Ν. Σερρών, έπεφταν νεκροί από τα βόλια των Γερμανών καταχτητών. Το έγκλημα συνεχίστηκε με την πυρπόληση των 250, περίπου, σπιτιών των δύο χωριών που έγιναν στάχτη. Ενώ, μετά το μακάβριο έργο τους υποχρέωσαν 17 γέροντες που τους είχαν κλεισμένους στο κοινοτικό κατάστημα να θάψουν τα παιδιά τους, τ’ αδέρφια, τους γαμπρούς, τους δικούς τους…

Οι δολοφόνοι Γερμανοί κατακτητές πήγαν στις 4 τα χαράματα, την πιο απρόσμενη ώρα και ολοκλήρωσαν το αποτρόπαιο έγκλημά τους με το πρόσχημα ότι οι κάτοικοι των Κερδυλλίων περιέθαλπαν τη δημιουργούμενη Αντίσταση. Αξίζει να αναφερθεί ότι στην περιοχή είχε κάνει την εμφάνισή της η πρώτη ανταρτοομάδα στην Κατοχή «Οδυσσέας Ανδρούτσος», με αρχηγό το δάσκαλο του χωριού Θανάση Γκένιο (Λασάνη) και όπου συμμετείχαν 15-20 νέοι Κερδυλλιώτες. Οι κάτοικοι αρνήθηκαν να καταδώσουν τους συγχωριανούς τους αγωνιστές, πληρώνοντας με το αίμα τους.

Δεν ήταν όμως μόνον αυτοί που έχασαν τη ζωή τους. Ήταν και αυτοί που απέμειναν. Οι μάνες που έχασαν τους άνδρες, τους γιους, τους πατεράδες, τ’ αδέρφια τους. Ήταν τα παιδιά που ορφάνεψαν, οι γέροι, οι άρρωστοι… Τα σημερινά Νέα Κερδύλλια οφείλουν την ύπαρξή τους σ’ αυτές τις απλές γυναίκες τις ηρωίδες του λαού μας.

Αιωνία η Μνήμη των αθώων Μαρτύρων.

Πηγή: infonews24.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση