«Η έλλειψη ελληνικής προπαγάνδας και αντιπροπαγάνδας στο εξωτερικό, έχει αφαιρέσει όλα τα ερείσματα της εξωτερικής πολιτικής μας»
Συνέντευξη του Αντγου (ε.α) Ιωάννη Πασχαλίδη στον Παναγιώτη Λιάκο, για την «Εθνική Ηχώ»
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Παναγιώτη Λιάκο για την «Εθνική Ηχώ», αναφέρεται διεξοδικά στις τακτικές της Τουρκίας στον επηρεασμό της ελληνικής και της διεθνούς κοινής γνώμης αλλά και στις δυνατότητες της Ελλάδας να απαντήσει στον προπαγανδιστικό πόλεμο, τον οποίο διεξάγει αδιάκοπα η γειτονική χώρα.
Ο Ιωάννης Πασχαλίδης, κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του στις Ένοπλες Δυνάμεις έχει διατελέσει καθηγητής, Δντής έδρας, Δντής Πτέρυγας Ψυχολογικών Επιχειρήσεων και Δντής Σπουδών στην ΑΣΠ. Επίσης, έχει διατελέσει Δντής έδρας και Υδκτής στην ΑΔΙΣΠΟ και Δντής 7ου ΕΓ στο ΓΕΣ. Τυγχάνει απόφοιτος ΑΣΠ και ΣΕΘΑ με άριστες επιδόσεις και του Πανεπιστημίου Μακεδονία στο «Πρόγραμμα εξειδικεύσεως στην επικοινωνία, Δημόσιες Σχέσεις, Ανθρώπινες σχέσεις». Στο συγγραφικό έργο περιλαμβάνεται το διακλαδικό ΕΕ «Ψυχολογικές Επιχειρήσεις» (από το 2004 περιμένει την έγκρισή του από το ΓΕΕΘΑ) και δεκάδες άρθρα σε στρατιωτικά/αμυντικά περιοδικά και στο διαδίκτυο ενώ έχει ανέκδοτη προσωπική εργασία άνω των 6.000 σελίδων για την ιστορική διαδρομή των ΨΕ. Είναι πατέρας δύο τέκνων και κατοικεί στη Θεσσαλονίκη. Το αγαπημένο του σπορ είναι η ξιφασκία και το 1976 αναδείχθηκε πρωταθλητής Ελλάδος στο ξίφος μονομαχίας. Η συζήτηση μαζί του δεν είναι μόνο ευχάριστη αλλά –πάνω απ’ όλα- διδακτική και ωφέλιμη. Μας μαθαίνει την κρίσιμη σημασία της Επικοινωνίας και του ψυχολογικού επηρεασμού σε κάθε πεδίο της ανθρώπινης δραστηριότητας.
Ακολουθεί η συνέντευξη:
Ερ: Πώς ορίζετε τις Ψυχολογικές Επιχειρήσεις; Τι ακριβώς σημαίνει ο όρος;
Απ: Είναι σχεδιασμένες ψυχολογικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της ειρήνης, κρίσης και του πολέμου κατευθυνόμενες σε εχθρικό, φίλιο ή ουδέτερο κοινό, με σκοπό να δημιουργήσουν τέτοια στάση και συμπεριφορά, ώστε να μας ευνοούν στην επίτευξη πολιτικών και στρατιωτικών αντικειμενικών σκοπών.
Οι στρατιωτικές ΨΕ είναι αναπόσπαστο τμήμα της συνολικής πολεμικής προσπάθειας στο θέατρο πολέμου, έχουν ως σκοπό την υποστήριξη των διακλαδικών επιχειρήσεων, συμβάλλουν θετικά στην εκπλήρωση των δικών μας ΑΝΣΚ (πολιτικών και στρατιωτικών) και ουσιαστικά αποτελούν ένα αποτελεσματικό πολλαπλασιαστή ισχύος και παράγοντα μείωσης των μαχών.
Στις κατηγορίες ΨΕ περιλαμβάνονται οι: α.Στρατηγικές ΨΕ (ΣΨΕ), β. ΨΕ Πεδίου Μάχης (ΨΕΠΜ) ή Τακτικές ΨΕ (ΤΨΕ), γ. ΨΕ Σταθεροποιήσεως (ΨΕΣ) δ. ΨΕ Υποστηρίξεως Ειρήνης (ΨΕΥΕ) και ε. Ενημέρωση Κοινού (ΕΚ)
Στις Τεχνικές των ΨΕ περιλαμβάνεται α. Η προπαγάνδα, και β. Η αντιπροπαγάνδα. Είδη προπαγάνδας είναι: 1/ Λευκή Προπαγάνδα: Όταν αυτή, που εμφανίζεται ως πηγή της είναι η πραγματική. 2/ Φαιά Προπαγάνδα: Όταν δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί η πηγή της. 3/Μαύρη Προπαγάνδα: Όταν αυτή που εμφανίζεται ως πηγή της είναι διαφορετική από την πραγματική.
Από την άλλη, αντιπροπαγάνδα είναι η προπαγάνδα που κατευθύνεται προς τον αντίπαλο ή προς οποιαδήποτε συγκεκριμένη ομάδα – στόχο και έχει σκοπό να αντικρούσει ή να ανατρέψεικαι να επικρατήσει της ξένης προπαγάνδας.
Ερ: Ποια είναι η κατάσταση στην Ελλάδα σε ζητήματα Ψυχολογικών Επιχειρήσεων;
Απ: Στην Ελλάδα σήμερα υπάρχει μια σχετική υποδομή στο ΓΕΕΘΑ, το οποίο ενέταξε (πολύ σωστά) όλα τα υπάρχοντα τμήματα ΨΕ, σε διακλαδικό Τάγμα ΨΕ. Για την ενημέρωση κοινού υπάρχει η ΓΓ Τύπου. Απαιτείται η στελέχωση του Τάγματος ΨΕ με εξειδικευμένο προσωπικό (Τουρκολόγοι, σκιτσογράφοι, γραφίστες, κλπ) ώστε να παράγει ποιοτικό υλικό ΨΕ. Με χαρά είδα τα οχήματα μεγαφωνικών εκπομπών (δημιούργημα μου το 2008) στον Έβρο, να μάχονται στην εισβολή λαθρομεταναστών. Με μεγαλύτερη χαρά είδα την Αστυνομία να προμηθεύεται με ηχοβολιστικά μηχανήματα στον Έβρο. Κάποια θετικά βήματα γίνονται.
Ερ: Πώς θα έπρεπε να γιορτάσουμε τα 200χρονα από το 1821;
Απ: Αναμένουμε να δούμε τις εορταστικές εκδηλώσεις που θα γίνουν. Είναι φόρος τιμής στους αγωνιστές του 1921, στους οποίους χρωστάμε την Ελευθερία μας. Εδώ θα ήθελα να τονίσω τον αγωνιστή Νικηταρά στην μάχη των Δερβενακίων όπου πολέμησε όλη την ημέρα σπάζοντας 3 σπαθιά. Μια ιαχή είχε: ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ ΝΙΚΗΤΑ ΤΟΥΡΚΩΝ ΚΑΦΑΛΙΑ ΚΟΒΕΙΣ!
Ερ: Η Τουρκία σε τι επίπεδο βρίσκεται στον τομέα της προπαγάνδας και των ΨΕ;
Απ: Σε στρατιωτικό επίπεδο διαθέτει ένα Τάγμα ΨΕ με αξιόμαχο εξοπλισμό. Με τους αγώνες που διεξάγει περιφερειακά δίδεται η ευκαιρία να εξασκείται.
Επισημαίνεται η πολύ καλή υποδομή κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών
α. Ο συντονισμός και υλοποίηση των διενεργείται από ένα αξιόλογο, άρτια οργανωμένο και αποτελεσματικό μηχανισμό, που χρησιμοποιείται αφενός για την προώθηση των συμφερόντων της Τουρκίας και αφετέρου, για την υπονόμευση των αντιπάλων της. Βασικοί παράμετροι που οδήγησαν στη δημιουργία αυτού του συστήματος, είναι η πολιτική βούληση και χρηματοδότηση. Κύρια όμως προϋπόθεση υπήρξε η κατανόηση της σημασίας, που έχει η προπαγάνδα στη σημερινή εποχή, για την άσκηση μιας επιτυχούς και αποτελεσματικής εξωτερικής πολιτικής.
β. Η Τουρκία έχει προχωρήσει σημαντικά στον τομέα της προβολής και το πλέον ανησυχητικό για τη χώρα μας είναι ότι η τακτική που ακολουθεί είναι επιθετική. Παρενοχλεί συστηματικά την Ελλάδα σε διεθνές επίπεδο, ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία, αγωνιζόμενη μεθοδικά και επίμονα, παρά του ότι παραβιάζει σε μόνιμη βάση τανθρώπινα δικαιώματα και ως γνωστό βαρύνεται με τις γενοκτονίες των Ελλήνων του Πόντου, των Αρμένιων, ενώ στις μέρες μας εκτυλίσσεται μια νέα αυτής των Κούρδων.
γ. Η πολύμορφη ψυχολογική δραστηριότητα της Τουρκίας στο Εξωτερικό και ιδιαίτερα στη Δύση μπορεί να χαρακτηριστεί αρκετά αποδοτική σε τομείς ενδιαφέροντος της. Ήδη εκτιμάται, ότι από την Τουρκία έχει δημιουργηθεί στο ψυχολογικό πεδίο ένα αρκετά καλό και πρόσφορο έδαφος, για τη μελλοντική προώθηση και ευνοϊκή κρίση των ζητημάτων της στα κέντρα αποφάσεων, στη διεθνή ηγεσία και ακόμη στη διεθνή κοινή γνώμη. Είναι «τρομερό» αλλά έχει πετύχει ένας λαός πλέον των 14 εκατ. όπως ο Κουρδικός που αγωνίζεται για στοιχειώδες ελευθερίες να έχει χαρακτηριστεί συλλήβδην ως «τρομοκράτης» και για κατάπνιξη του αγώνα του να χρησιμοποιεί τη ΝΑΤΟική βοήθεια και τα όπλα της Συμμαχίας.
δ. Αξιόλογα επίσης μπορούν να χαρακτηριστούν τα αποτελέσματα των Τουρκικών ψυχολογικών δραστηριοτήτων προς τον τρίτο κόσμο και ιδιαί-τερα στο Μεσανατολικό χώρο. Χαρακτηριστικό είναι, ότι η διείσδυση αυτή στον οικονομικό τομέα, έχει καρποφορήσει πολλές φορές σε βάρος των οικονομικών ή εμπορικών συμφερόντων μας, που μετά την τελωνειακή ένωση με τη Ευρωπαϊκή Ένωση, πιθανό να αποτελέσει ένα χώρο αντιπαραθέσεως.
ε. Η δημιουργία Κρατικού φορέα Προβολής από την Τουρκία, αποτελεί απόδειξη όχι μόνο για το που αποβλέπουν οι ενέργειες της αλλά και πόσο σημαντική θεωρεί την άσκηση της προπαγάνδας.
στ. Η Ελλάδα από την άλλη πλευρά βρίσκεται σε κατάσταση διαρκούς αμύνης δεχόμενη παθητικά τα πλήγματα ή αντιδρώσα σπασμωδικά και κατόπιν εορτής. Η έλλειψη ελληνικής προπαγάνδας και αντιπροπαγάνδας στο εξωτερικό, έχει αφαιρέσει όλα τα ερείσματα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Βεβαίως θα πει κανείς ότι και οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί γνωρίζουν την αλήθεια καιτην πραγματικότητα, αλλά δυστυχώς για εμάς αυτές δεν ταιριάζουν στα σχέδια τους. Οι Τούρκοι τους παρέχουν συνεχώς «τροφή» για να προωθούν τα σχέδια αυτά μέσω της προπαγάνδας τους, ενώ η Ελλάδα με την «απουσία» της αφήνει ελεύθερο το δρόμο για την πραγμάτωση τους. Γιατί ακόμα και εάν η διεθνής κοινότητα λόγω στρατηγικών επιλογών κλείνει τα μάτια στην αλήθεια που πλανάται σιωπηλή, δεν μπορεί να κάνει το ίδιο όταν βρίσκεται ενώπιον κραυγαλέων περιπτώσεων, και ευτυχώς η Ελλάδα διαθέτει αρκετές από αυτές για να ξεγυμνώσει διεθνώς τον τουρκικό επεκτατισμό.
ζ. Δυστυχώς οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις δεν απαίτησαν την προστασία των ελληνικών πληθυσμών της Κωνσταντινούπολης, της Ιωνίας, της Καππαδοκίας, του Πόντου κ.λπ.. Δεν πρόβαλαν την ελληνικότητα των μικρασιατικών παραλίων, ξεχάστηκαν οι 1619 αγνοούμενοι της Κύπρου, και δεν τολμάει κανένας να φωνάξει σήμερα να φύγει από την Κύπρο της ΕΕ ο Τουρκικός στρατός κατοχής. «Δεν Ξεχνώ» έλεγε το 1974 το πετυχημένο Ελληνικό ΤΡΥΚ. Πόσοι άραγε από εμάς ξεχάσαμε ; Αυτό είναι ένα ερώτημα που έρχεται αυθόρμητα στο στόμα όχι κάποιου ειδικού ΨΕ, αλλά ενός απλού Έλληνα πολίτη.
Ερ: Τα τουρκοσίριαλ είναι κομμάτι της δραστηριότητάς της στον τομέα των ΨΕ; Ποια αντίμετρα προτείνετε;
Απ: Εκτός του ότι έχει μεγάλα έσοδα η Τουρκία από τις διεθνείς προβολές των ταινιών της, διαπιστώνεται η πολύ καλή ποιότητα των ταινιών. Η λύση είναι η μη προβολή των ταινιών στα Ελληνικά κανάλια, αλλά αυτό προϋποθέτει συνεργασία καναλιών και πολιτείας
Ερ: Έχετε γράψει σημαντική ιστορία στο ευγενές άθλημα της ξιφασκίας. Μπορείτε να μας πείτε για τις εμπειρίες σας από το άθλημα και τις σημερινές δραστηριότητές σας σχετικά με αυτό;
Απ: Με το άθλημα της ξιφασκίας ασχολήθηκα στη ΣΣΕ το 1973. Το 1976 βγήκα πρωταθλητής Ελλάδος στο ξίφος μονομαχίας. Την αγάπη αυτή μετέφερα στα παιδιά μου. Ο γιος μου Κώστας ασχολείται επαγγελματικά ως προπονητής ξιφασκία στο σύλλογο ΞΙΦΟΜΑΧΟ που δημιουργήσαμε. Η κόρη μου Ελένη βγήκε 6 φορές πανελληνιονίκης στις κατηγορίες νεανίδων και νέων και επίσης 3 φορές στο γυναικών. Σήμερα εκπαιδεύουμε αφιλοκερδώς την ομάδα ξιφασκίας της ΣΣΑΣ και διοργανώνουμε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ξιφασκίας των ΕΔ-ΣΑ. Ευελπιστούμε σε αξιόμαχη Ελληνική γενιά.
Πηγή: «Εθνική Ηχώ» Απρίλιος 2021
Πηγή: «Εθνική Ηχώ» Απρίλιος 2021
(abstract photo: Tayeb MEZAHDIA, via Pixabay)