Τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ.

Πριν από 12 ακριβώς χρόνια, στο Βουκουρέστι, στις 2 Απρίλη του 2008  η Ελλάδα αποφάσιζε να ασκήσει βέτο στο ενδεχόμενο πρόσκλησης της πΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η Κυβέρνηση της ΝΔ τότε δήλωνε απερίφραστα ότι, η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχτεί την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ από τη στιγμή που δεν έχει εξευρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση,

στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και ότι οποιαδήποτε λύση βρεθεί θα πρέπει να έχει την έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και να είναι μόνιμη και όχι προσωρινή.

Δέκα χρόνια μετά το βέτο, με την Συμφωνία των Πρεσπών που υπέγραψε στις 12 Ιουν 2018 Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ,  με τις γνωστές σε όλους μεθοδεύσεις, τόσο από την ελληνική πλευρά όσο και από το διεθνή παράγοντα, άνοιξε ο δρόμος των Σκοπίων για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Κατά την ψήφιση της Συμφωνίας στην Βουλή, η ΝΔ  ως αντιπολίτευση, διαφώνησε και καταψήφισε την Συμφωνία λέγοντας  ότι «η Συμφωνία έχει βαριά ελλειμματική νομιμοποίηση». 

Τον Φεβρουάριο του 2019, οι 29 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ υπέγραψαν το πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων και η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα (!!!) που το ενέκρινε στις 9 Φεβρουαρίου 2019.

Στις 17 Μαρτίου 2020, το Ισπανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε το πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Ήταν η τελευταία εκκρεμής διατύπωση για τη Συμμαχία και στις 27 Μαρτίου 2002, τα Σκόπια προσχώρησαν επίσημα στο ΝΑΤΟ ως το 30ο μέλος της.

Η διαδικασία έγινε με συνοπτικές διαδικασίες με πρωτοβουλία του γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, που από 24 Μαρτίου, ζήτησε από τους πρέσβεις των χωρών-μελών της Συμμαχίας να επικυρώσουν το πρωτόκολλο με «σιωπηρή διαδικασία», η οποία μάλιστα είχε διορία μόλις 48 ώρες. Ουσιαστικά, αυτό που ζήτησε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ ήταν να απαντήσουν τα κράτη-μέλη αν έχουν ενστάσεις στη διαδικασία εισδοχής. Δεν υπήρξαν ενστάσεις από κάποια  χώρα, οπότε τώρα το πρωτόκολλο είναι στα εθνικά κοινοβούλια για έγκριση. Η διαδικασία είναι τυπική και δεν θα καθυστερήσει.

Η Κυβέρνηση έσπευσε άμεσα να εκφράσει τα συγχαρητήριά της: ΄΄ Συγχαίρουμε τη  Βόρεια Μακεδονία για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ ως το 30ο μέλος της συμμαχίας. Καλωσορίζουμε τους γείτονές μας στην οικογένεια του ΝΑΤΟ και προσβλέπουμε στην εποικοδομητική μας συνεργασία στο πλαίσιο της Συμμαχίας».

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Κυβερνήσεως θα ήθελα να εκφράσω μια απορία που απορρέει από το γεγονός ότι , όταν ήταν αντιπολίτευση και πριν την υπογραφή της Συμφωνίας, εξέφραζε την κάθετη διαφωνία της στο θέμα της παραχώρησης της ΓΛΩΣΣΑΣ και της ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ. Κατά την ψήφισή της δε στη Βουλή των Ελλήνων, η ΝΔ καταψήφισε την Συμφωνία και την χαρακτήρισε ότι «έχει βαριά ελλειμματική νομιμοποίηση». Τώρα γιατί δεν βρήκε δυο λόγια να πει με αυτή την ευκαιρία για το θέμα, προκειμένου να το αναδείξει για ακόμη μία φορά ως μείζων εθνικό θέμα για την Ελλάδα; Ή μήπως ξεχάστηκε η  ΄΄ βαριά ελλειμματική νομιμοποίηση» της Συμφωνίας για την οποία μιλούσε τότε η ΝΔ;

Η αξιωματική αντιπολίτευση , όπως είναι φυσικό, με μεγάλη ικανοποίηση και αντέδρασε στο γεγονός  διότι προχωράει το σχέδιο και η μεθόδευσή της όπως το είχε οραματισθεί και σχεδιάσει σε συνεργασία με τον διεθνή παράγοντα (ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, Γερμανία κλπ) . Η δήλωσή της ΄΄ Ότι σε μια ΕΕ που βρίσκεται σε βαθειά κρίση, όπου εθνικισμός και η εθνική περιχαράκωση κυριαρχούν, το μήνυμα της σταθερότητας, του αμοιβαίου σεβασμού και της ελπίδας, θα ερχόταν από τα Βαλκάνια και ειδικά από τις προοδευτικές δυνάμεις των δυο χωρών», είναι ενδεικτική της ιδεοληψίας και της φιλοσοφίας  της.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως δεν κρίνω σκόπιμο να αναφερθώ στο περί “προοδευτικών δυνάμεων” διότι για τις “προοδευτικές δυνάμεις” και για το “ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς” έχει η χώρα τραυματικές εμπειρίες και καλό είναι να μην “ξύνουμε πληγές”. Πρέπει όμως να πούμε ότι ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ, ΟΧΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΙΣΟΎΜΕ, ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΛΗΣΜΟΝΟΥΜΕ.

Με αφορμή τις ανακοινώσεις του Γ.Γ του ΝΑΤΟ κ. Στόλντεμπεργκ,  του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ κ.  Πομπέο  αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης,  τι σύμπτωση αλήθεια, που ανέφεραν ότι η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ θα συμβάλλει στην σταθερότητα στην περιοχή, κρίνεται σκόπιμο να γίνουν τα παρακάτω σχόλια:

Στην Ελλάδα, θα ήταν πραγματικά μεγάλη ουτοπία μια τέτοια προσδοκία εκ μέρους μας. Κανένα ΝΑΤΟ δεν θα ισορροπήσει τις εθνολογικές αντιφάσεις και το ασταθές θεσμικό κατεστημένο του κρατιδίου. Και τούτο διότι εκ της αποστολής αλλά και της βουλήσεώς του το ΝΑΤΟ, δεν έχει ούτε τέτοια πρόθεση, ούτε τέτοια δυνατότητα. Έδωσε  η προηγούμενη Κυβέρνηση με τη Συμφωνία σε μια χώρα το όνομα ΄΄ Β. Μακεδονία΄΄, με τους πολίτες να λέγονται΄΄ Μακεδόνες΄΄ και τη γλώσσα τους να λέγεται ΄΄ Μακεδονική΄΄ δηλαδή δώσανε σε ένα κρατίδιο πλαστή ιθαγένεια και γλώσσα που δεν τους ανήκει, αρνούμενοι να αντιληφθούν μεταξύ των άλλων ότι η γλώσσα είναι στοιχείο ταυτοτικό (Μπαμπινιώτης ). Και γεννώνται τα ερωτήματα:

Πώς αυτή τη διαφορά μεταξύ Ελλάδος και Σκοπίων θα την ομαλοποιήσει ή θα την απαλείψει το ΝΑΤΟ?

Πώς το ΝΑΤΟ θα απαλείψει τις εθνικιστικές και αλυτρωτικές ιδέες του κρατιδίου σε θέματα γλωσσικά, ιστορικά, εθνοτικά κλπ;

Εμείς τι πήραμε όταν τα δώσαμε αυτά; Διότι σε μια συμφωνία πρέπει κάτι δίνεις και κάτι παίρνεις.

Επιπρόσθετα δε, πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι, στα βαλκάνιαη μεγαλύτερη εστία αστάθειας είναι οι σχέσεις Κοσόβου -Σερβίας. Πως θα συμβάλει σε αυτή την υπόθεση η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ?

Στα Σκόπια, οι εσωτερικές διαφορές που είναι σε τέτοια έξαρση για βασικά εθνικά θέματα, μεταξύ των παρατάξεων του κ Ζάεφ, του κ Γκρουέφσκι αλλά και των αλβανών των Σκοπίων που αποτελούν το 26-30% του πληθυσμού με δυναμική αυξητική τάση, πως θα τις εξομαλύνει το ΝΑΤΟ για να επέλθει η σταθερότητα; Η ρήξη μεταξύ του ΥΠΕΞ των Σκοπίων κ. Ντιμιτρόφ και της Υπουργού Εργασίας Ρασέλα Μισράχι της Κυβερνήσεως του κ Ζάεφ που οδήγησε στην αποπομπή της Κας Μισράχι από την Κυβέρνηση είναι μόνο η “κορυφή του παγόβουνου”.

Επιπρόσθετα ο υποβόσκων ανθελληνισμός που καλλιεργήθηκε εδώ και πολλά χρόνια στο κρατίδιο αυτό,  που κατευθύνεται σε μεγάλο  βαθμό και από Τουρκία, πως θα εξαλειφθεί από το ΝΑΤΟ προκειμένου οι δύο λαοί να αποκαταστήσουν σχέσεις εμπιστοσύνης και σταθερότητος;

Είναι όμως αναμφισβήτητο το γεγονός, ότι τα Σκόπια κέρδισαν μια ακόμη διεθνή νομιμοποίηση με την είσοδό τους στο ΝΑΤΟ. Έτσι και ενώ η πινακίδα μπροστά στον εκπρόσωπο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ θα λέει “Β. Μακεδονία”, όλοι θα τον αποκαλούν “Μακεδόνα” που θα μιλάει την “Μακεδονική Γλώσσα”.

Καταλήγοντας δε πρέπει να τονίσουμε και το γεγονός, ότι  κάτι κέρδισε και η Ελλάδα……. Και αυτό που κέρδισε είναι μία ακόμη αρνητική και ανθελληνική ψήφο στο ΝΑΤΟ, μαζί με αυτήν της Τουρκίας και της Αλβανίας.

Αντιστράτηγος (ε.α) Θεόκλητος  Ρουσάκης,
Επίτιμος Δκτης Β’ΣΣ.

Ίσως σας ενδιαφέρουν…

Αφήστε μια απάντηση