Οι επιπτώσεις της λαθρομετανάστευσης.
Γράφει ο Χρήστος. Κουτσογιαννόπουλος, Ταξίαρχος (ε.α)
Η μετανάστευση πληθυσμιακών ομάδων αποτελεί ένα ιστορικό και κοινωνιολογικό φαινόμενο, η δε λαθρομετανάστευση μπορεί να θεωρηθεί σαν μια μορφή μετανάστευσης, η οποία όμως διαφοροποιείται ως προς το στοιχείο της νομιμότητας.
Στην εποχή μας, μετανάστευση και λαθρομετανάστευση αποτελούν ένα ενιαίο φαινόμενο. Ειδικότερα η λαθρομετανάστευση θα μπορούσε να θεωρηθεί ως η νόθος αδελφή της μετανάστευσης, αφού στην ουσία εμφανίζεται εκεί όπου οι χώρες υποδοχής μεταναστών εξαντλούν κατά ένα τρόπο την μεταναστευτική τους απορροφητικότητα, δηλαδή τις δυνατότητές τους να δεχθούν νομίμους μετανάστες.
Το κύριο αίτιο, χωρίς να είναι και το μόνο που προκαλεί το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης, είναι οι πολεμικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ και στο Πακιστάν, ενώ και η αναζήτηση καλυτέρων όρων ζωής δημιουργεί μια ισχυρότατη “δυναμική” μετανάστευσης ατόμων ή ομάδων, κυρίως από χώρες χαμηλού βιοτικού επιπέδου, όπως Βουλγαρία και Ρουμάνια (Ευρωπαϊκής Ένωσης) αλλά και εκτός όπως η Αλβανία.
Κατά κανόνα λοιπόν, η αγορά εργασίας γίνεται στην πράξη η Λυδία Λίθος της επιλογής των μεταναστών-λαθρομεταναστών, αλλά και της πολιτικής των χωρών υποδοχής απέναντι στο θέμα. Ιστορικά, κατά την 10ετία του 80 οι παραδοσιακές χώρες υποδοχής μεταναστών (ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία κλπ) άρχισαν να εφαρμόζουν μία καθαρά περιοριστική μεταναστευτική πολιτική, οι δε σεισμικές αναταράξεις που έγιναν στην Ευρώπη στις αρχές της 10ετίας του 90 οδήγησαν ρεύματα λαθρομεταναστών και προς άλλες χώρες, που μέχρι τότε έκαναν εξαγωγή μεταναστών, όπως η Ελλάς, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία και οι οποίες βαθμιαία και λόγω της αναπτύξεώς τους μεταβλήθηκαν σε χώρες υποδοχής.
Στην Ελλάδα τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η εισβολή των λαθρομεταναστών είναι λίγο πολύ γνωστά. Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι οι αρνητικές επιπτώσεις (με στοιχεία) που έχει η λαθρομετανάστευση στην Οικονομία, στην Υγεία στην Παιδεία, στην Αγορά Εργασίας, στον Τουρισμό, στην Εσωτερική και Εξωτερική Ασφάλεια.
Η Ελλάδα, όπως και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες του Νότου, αποτελεί χώρα που μέσα σε μια δεκαετία μεταβλήθηκε σε χώρα υποδοχής μεταναστών- λαθρομεταναστών. O ακριβής αριθμός των μεταναστών -λαθρομεταναστών που ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στη χώρα μας από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90 μέχρι και σήμερα δεν είναι δυνατόν να υπολογισθεί με ακρίβεια καθώς το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης έχει έκταση που ξεφεύγει από τα καταγεγραμμένα μεγέθη του.
Ο πιο μεγάλος αριθμός, που έχει επίσημα καταγραφεί μέχρι σήμερα, προέκυψε από την απογραφή του 2001 και είναι 762.191, ενώ τώρα πλησιάζουν το 1,5 εκατ με αυξητικές τάσεις, με το ποσοστό των απογραφέντων λαθρομεταναστών να ανέρχεται σε 6,5% που είναι ένα από τα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση .
Τη στιγμή που ο Ελληνικός λαός στενάζει από την οικονομική κρίση, βυθίζεται στην ανέχεια και καλείται να πληρώσει τα σπασμένα και κλεμμένα από το υστέρημά του, οι λαθρομετανάστες απολαμβάνουν πλήρεις υπηρεσίες ΔΩΡΕΑΝ χωρίς να έχουν συμβάλει ούτε ένα ευρώ. Ας δούμε όμως με αριθμούς το κόστος που συνεπάγεται η παρουσία τους στην Εθνική Οικονομία .
Η διεξαγωγή του παραεμπορίου αφαιρεί έσοδα 5 δις ετησίως, ενώ σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία 26 εκατ ευρώ το χρόνο χάνονται από αφορολόγητα εμβάσματα. Τα στοιχεία προέρχονται από τις εταιρείες μεταφοράς χρημάτων. Τώρα γιατί δεν υπάρχει έλεγχος και δεν φορολογούνται είναι ένα ερώτημα που χρήζει διερεύνησης. Στο τομέα της Υγείας σύμφωνα με μελέτη από το Υπουργείο Υγείας σε 400 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται το κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τους λαθρομετανάστες.
Τα παραπάνω είναι ποσά που έχουν υπολογιστεί πολύ συντηρητικά. Σε αυτά δεν έχει υπολογιστεί το μαύρο χρήμα από πορνεία, ναρκωτικά, παράνομες συντάξεις, παράνομα μαγαζιά κτλ. Κόστος το οποίο είναι πολλά εκατομμύρια το χρόνο. Επίσης θα πρέπει στην εξίσωση να υπολογιστεί και το κόστος από την υποβάθμιση και γκετοποίηση περιοχών που άλλοτε άκμαζαν οικονομικά. Επιπλέον η παρεμβατική συμπεριφορά στο κέντρο της Αθήνας έπληξε περαιτέρω και το βασικό εξαγωγικό μας προϊόν που είναι ο Τουρισμός. Το κόστος ακόμα δεν μπορεί να υπολογιστεί.
Όσον αφορά την εγκληματική δραστηριότητα σε όλη την επικράτεια σύμφωνα με στοιχεία του 2007 το σύνολο των κρατουμένων ήταν περί τους 11.000 από τους οποίους 5.253 είναι αλλοδαποί. Με βάση τον υπολογισμό ότι σήμερα ζουν 1.500.000 αλλοδαποί στη χώρα μας καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι οι αλλοδαποί φυλακίζονται, αναλογικά, έξι φορές περισσότερο, από τους Έλληνες!
Για την αγορά εργασίας ο καθηγητής Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών Α Σαρρής έχει κάνει μια έρευνα περί του θέματος. Συγκεκριμένα η έρευνα αναφέρει ότι αριθμός των 450.000 λαθρομεταναστών αντιστοιχεί σε 130.000 εργάτες πλήρους απασχόλησης. Διαπίστωση της έρευνας είναι ότι για κάθε 5 λαθρομετανάστες που βρίσκουν δουλειά, 2 Έλληνες χάνουν την δική τους.
Η παραπάνω έρευνα του καθηγητή Α. Σαρρή έδειξε επίσης ότι τα χαμηλά μεροκάματα των λαθρομεταναστών έκαναν πολλούς ανειδίκευτους Έλληνες εργάτες να χάσουν την δουλειά τους, με αποτέλεσμα την ανισοκατανομή εισοδήματος, καθώς και ότι το 37% του πληθυσμού, του φτωχότερου εισοδηματικά, γίνεται φτωχότερο εξαιτίας των λαθρομεταναστών. Σύμφωνα με την έρευνα, η αθρόα εισροή λαθρομεταναστών προκάλεσε μείωση της πραγματικής αμοιβής των εργαζομένων, δηλαδή τον μέσο όρο των αμοιβών των εργαζομένων, κατά 6%.
Τέλος, το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης έχει άμεσες, αλλά κυρίως μέσο – μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην Εθνική Ασφάλεια και Άμυνα.