Τουρκική υπεροπλία στη Έρευνα και Διάσωση στο Αιγαίο

του Χρήστου Κουτσογιαννόπουλου *

Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσιεύσεις η Τουρκία εξοπλίζεται με σύγχρονα μέσα στον τομέα της έρευνας και διάσωσης, προκειμένου να δημιουργήσει νέα δεδομένα και να αμφισβητήσει το δικαίωμα της Ελλάδας στην έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο και μέσω αυτών να προωθήσει την μακρόχρονη στρατηγική της που αποσκοπεί στην διχοτόμησή του.

Την απειλή συνθέτει κυρίως η τουρκική υπεροπλία στα εναέρια μέσα έρευνας και διάσωσης και στο σύγχρονο δορυφορικό σύστημα έρευνας και διάσωσης COSPAS – SARSAT.
Όπως προκύπτει και από μελέτη Ελληνικού Γενικού Επιτελείου έναντι των 16 ελικοπτέρων και αεροσκαφών που διατίθενται από ελληνικής πλευράς στον τομέα της έρευνας και διάσωσης, η Τουρκία διαθέτει 56 αντίστοιχα μέσα. Πλέον των ανωτέρω μέσων η Τουρκία φρόντισε και απέκτησε και σύγχρονη δορυφορική τεχνολογία και το κατάλληλο σύστημα επίγειας λήψης δορυφορικών ειδοποιήσεων κινδύνου COSPAS – SARSAT. Η Ελλάδα από το 2004 ξεκίνησε την διαδικασία απόκτησης του ιδίου συστήματος, αλλά έπειτα από διάφορες αναβολές του διαγωνισμού – μέχρι σήμερα – δεν έχει εξασφαλισθεί ο απαιτούμενος εξοπλισμός.
Η πρώτη φορά που οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις χρησιμοποίησαν το δορυφορικό σύστημα COSPAS – SARSAT σε άσκηση έρευνας και διάσωσης έγινε στις 12 Ιουνίου 2006, σε θαλάσσια περιοχή βορείως της Κύπρου. Την διοίκηση και τον τακτικό έλεγχο είχε ο Αντιναύαρχος Α. Γκουμούσογλου επί της φρεγάτας Zafer και σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ είχε μεγάλη επιτυχία, ενώ δοκιμάσθηκαν όλα τα είδη δορυφορικών πομπών εκπομπής σήματος κινδύνου.
Το Δορυφορικό Σύστημα Έρευνας και Διάσωσης COSPAS – SARSAT λειτουργεί με 20 δορυφόρους, 38 δορυφορικούς σταθμούς εδάφους (LUT), 24 κέντρα έλεγχου αποστολής (MCC), 590.000 πομπούς εντοπισμού νέας τεχνολογίας (406 ΜΗz) με ακρίβεια εντοπισμού 10 μ και 156.000 πομπούς εντοπισμού παλαιάς τεχνολογίας (121,5 MHz) με ακρίβεια εντοπισμού 2 μιλίων. Συμμετέχουν 32 χώρες, μεταξύ των οποίων η Τουρκία και η Ελλάδα, και από τότε που άρχισε να λειτουργεί έχουν διασωθεί 18.500 άνθρωποι.
Η Τουρκία από τον Φεβρουάριο του 2006 κατάφερε να έχει τον πρώτο λόγο στη δορυφορική έρευνα και διάσωση (υπ. αριθ. 18 ανακοινωθέν τύπου Φεβ 2006 του Διεθνούς Οργανισμού Έρευνας και Διάσωσης) θέτοντας σε λειτουργία Δορυφορικό Σταθμό Εδάφους (LUT) και Κέντρο Ελέγχου Αποστολής (MCC) στην Άγκυρα. Επικαλούμενοι την απουσία ανάλογης δορυφορικής τεχνολογίας από την Ελλάδα οι Τούρκοι πέτυχαν να εγκρίνει ο Διεθνής Οργανισμός για την Έρευνα και Διάσωση την εκχώρηση στην Τουρκία περιοχή ευθύνης στο Αιγαίο.
Μετά από αυτή την δυσμενέστατη εξέλιξη για τα εθνικά συμφέροντα και ενώ θα περίμενε κανείς κάποια μορφή αντίδρασης, συνεχίζει να καθυστερείται από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας η υλοποίηση του διαγωνισμού αγοράς των υλικών για την λειτουργία Ελληνικού Δορυφορικού σταθμού εδάφους (πρώτη προκήρυξη το 2004), ενώ το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε την πρόθεση αγοράς από την Γαλλία ελικοπτέρων έρευνας και διάσωσης, όταν οκτώ (8) ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης τύπου Dauphin, τα οποία αγοραστήκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, παραμένουν αναξιοποίητα.
 
*Ταξίαρχος(ε.α) – Διεθνολόγος
Πρώην Δντής Διεθνών Σχέσεων ΥΠΕΘΑ
 
ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΑΡΘΡΟ ΑΠΗΧΕΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση